Mainos

Charlie Hebdo -iskusta vuosi – muistotilaisuudet alkoivat kömmähdyksellä

Ranskassa on alkanut muistotilaisuuksien sarja, joissa kunnioitetaan vuosi sitten Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun uhreja. Varsinainen muistopäivä on ylihuomenna.

Presidentti François Hollande paljasti lehden entisten tilojen seinään kiinnitetyn muistolaatan, johon on kaiverrettu iskussa kuolleiden 12 henkilön nimet.

Tilaisuuden arvokasta luonnetta tärveli hieman se, että yhdessä laatan nimistä oli kirjoitusvirhe. Pilapiirtäjä Georges Wolinskin sukunimi oli kaiverrettu muotoon ”Wolinsky”. Kömmähdys luvattiin korjata mitä pikimmin, ja uusi laatta on luvattu jo tämän päivän aikana.

Hollande paljasti muistolaatan myös läheisellä kadulla, missä sai surmansa poliisi asemiehen luodeista.

Kolmas muistolaatta paljastettiin juutalaisessa kosher-myymälässä, jossa kaksi päivää lehteen tehdyn iskun jälkeen sai surmansa neljä ihmistä panttivankitilanteen yhteydessä. 

Muistotilaisuudet päättyvät sunnuntaina Pariisin Place de la Republique -aukiolla, joka vuosi sitten oli valtavan terrorisminvastaisen mielenosoituksen näyttämönä. Mielenosoituksen symboleita olivat erilaiset kynät, ja sen iskulauseeksi muotoutui ”Je Suis Charlie” (olen Charlie).

Nyt, vuosi iskun jälkeen aukiolle istutetaan muistopuu – 10 metriä korkea tammi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.