Chardonnayta saunasta

578787 Inycon Chardonnay 2001, IGT Bianco di Sicilia, Italia9,61

Sisilia, tuo Italian saappaankärjellä sijaitseva saari, on kuuma paikka. Ja kuumassa paikassa kasvavista viinirypäleistä tulee kypsiä, pursuilevan hedelmäisiä ja mehukkaita. Annetaan rypäleiden kuitenkin jäähtyä öisin riittävästi jotta niiden hapokkuus säilyy kitalakea kutkuttelevana. Lisätään yhtälöön vielä hedelmäisyyttä suojeleva juuri poimittujen rypäleiden nopea jäähdytys sekä alhaisessa lämpötilassa tapahtuva terästankkikäyminen sekä käymisen jälkeinen lyhyt maseraatio sakan päällä ja avataan korkki.

Kirkkaankeltaisen muovikorkin alta paljastuu runsaanväristä, nuorekkaasti hieman vihertävän suuntaan taipuvaa viiniä, joka liikkuu miellyttävän laiskasti lasissa. Tuoksu on iso, mutta ei mitenkään yksisuuntaisesti rönsyilevä vaan rauhallinen. Ensimmäisenä nousee mieleen tänä kesänä hieman harvakseltaan esiintynyt sateenjälkeinen metsäniitty. Sen jälkeen nenään ehtii näin tuotetulle chardonnaylle tyypillinen juuri halkaistun ananaksen pirteä aromi. Maku on miellyttävä sekoitus rapsakoita happoja, paksua chardonnayn suutuntumaa, etelän hedelmiä sekä tammisuutta. Tässä vaiheessa voikin jo yhdistää runsaan värin ja tammen vanilja-aromin ja arvella sakan päällä kypsytyksen tapahtuneen tammitynnyreissä.

Näin mukavan runsaan ja eloisan viinin kaveriksi kasaisin mielelläni paahtopaistisalaatin josta löytyisi ainakin tuoreita viikunoita ja muita makeita hedelmiä. Toimivan ja nopean kastikkeen voisi pyöräyttää kevytranskankermasta, ruohosipulista ja tilkasta sitruunamehua.

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja