Mainos

Carl Barksin ankka-litografiat hellyttävät Tennispalatsissa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Aku Ankka saapui Suomeen. Tuona aikana ankkalinnalaiset ovat vakiinnuttaneet asemansa, lehden levikki on meillä nimittäin väkilukuun suhteutettuna maailman suurin, 280 000 kappaletta. Niinpä juhlavuoden kunniaksi Aku kelpaa hyvin myös taidemuseoon. Helsingin kaupungin taidemuseossa avataan tänään kuuluisimman ankkapiirtäjän Carl Barksin näyttely. Kokoelma on tietysti alusta loppuun suomalaisen Aku Ankka -fanin omistama.

Viime syksynä kuollut piirtäjä olisi täyttänyt tänä vuonna 100 vuotta. Hän oli oiva esimerkki siitä, miten voi menestyä vielä kypsemälläkin iällä. Disney-yhtiö piti kaikki piirtäjät nimettöminä rivityöläisinä, myös mestarille tämä kelpasi. Mutta vuosien myötä maailman ankkafanien keskuuteen levisi tieto, että jo eläkkeellä oleva Carl Barks -niminen piirtäjä on Ankkalinnan todellinen pormestari. Hän jalosti Akun persoonan ja keksi mm. Roope ankan, Karhukoplan, Hannu Hanhen sekä monta muuta hahmoa.

Eläkkeellä hän sitten siirsi ankkalinnan öljyväritöihinsä - ja kun henkilöllisyys oli paljastunut Barksin kädenjäljestä tuli arvotaidetta, joka karkasi tavallisen fanin käsistä, kertoo Carl Barks -kokoelman omistaja Marko Leppälä. -Kaikkein arvokkain teos tässä näyttelyssä on Klondyken kaunottaret, alkuperäinen öljyvärimaalaus vuodelta 1978. Maksoin siitä 200 000 markkaa vuonna 1989. Nyt se on varmasti jo paljon kalliimpi, en edes ala arvailla nykyhintaa.

Tietokonealalla työskentelevä 38-vuotias Leppälä kertoo sijoittaneensa keräilyyn satojatuhansia markkoja - nykyarvo on varmastikin toista miljoonaa. Teokset eivät ole myytävänä, hän sanoo, ainakaan nyt. Hän haluaisi pikemminkin ostaa lisää, nimenomaan alkuperäisiä sarjakuvapiirroksia, mutta sarjakuvalehdiksi painetuilla originaaleilla ei koettu aikoinaan olevan mitään arvoa. Niinpä ne tuhottiin.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.