Camelina -juhlapannari ja marinoitu kurkku-sipulisalaatti 14.5.2001

Vieraana kotitalousopettaja Leena Kirjavainen kertomassa Camelina öljystä.

Camelina juhlapannari

2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 rkl Camelina rouhetta
1 tl vanilliinisokeria
4 munaa
5 dl maitoa
1 dl Camelina tai kylmäpuristettua rypsiöljyä

Uunipannulle:
2-3 rkl Camelina tai kylmäpuristettua rypsiöljyä
(1 rkl voita)

Tarjolle:
marjoja sellaisenaan tai soseutettuna tai raparperihilloketta
(mausteeksi esim. mintunlehtiä)
2 dl vispi- tai ranskankermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
vaniljasokeria

Pinnalle:
pölysokeria
Lisää aineet kulhoon edellä mainitussa järjestyksessä ja sekoita taikina tasaiseksi vispilällä. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja kuumenna uunipannu - lorauta siihen 2-3 rkl Camelina-öljyä ja voinokare. Anna voinokareen tiristä - varo polttamasta. Kaada taikina uunipannulle ja paista uunin yläosan ritilällä 20-30 minuuttia, kunnes pannari kuplii ja kypsyy kullankeltaiseksi. Anna pannarin hieman jäähtyä ja siivilöi pinnalle pölysokeria.

Tarjoa normaaliin tapaan paloiteltuna tai kääräise "räpeiksi" niin että kuplinut pintapuoli jää ulkopuolelle ja pölysokeri sihdataan räppien päälle.

Aamiais- ja brunssiräpit: - täytä pannari keväisellä korvasienimuhennoksella tai muulla sienitäytteellä - valmista mehevä vihannessalaatti tai kasvismuhennos täytteeksi - savukala, katkarapu ja muut meren elävät sopivat myös kermaisiin täytteisiin ja salaatteihin kyydittämään pannuräppejä

Marinoitu kurkku-sipulisalaatti

1 kurkku
1 salaattisipuli tai nippu kevät- tai ruohosipulia tai tuoreita yrttejä

marinadikastike:
1 dl Camelina tai muuta öljyä
1/2 dl sitruunamehua
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl merisuolaa
1 tl sokeria
1 tl mustapippuria myllystä

Tarjoiluvadille tai -kulhoon:
vihreitä keräsalaatin lehtiä tai rucolaa

Pinnalle:
2 rkl Camelina siemeniä
Viipaloi kurkku (kuorittuna) ja sipuli ohuiksi siivuiksi. Sekoita marinadiaineet ja kääntele kastike kurkku-sipuliseokseen. Anna marinoitua noin tunti. Tarkista maku. Nosta tarjolle salaattipedille laakealle vadille tai kulhoon. Koristele Camelina siemenillä tai mantelirouheella.

Lue myös:

    Uusimmat