Unkarin Pride-kulkue järjestettiin poliittisesti jännittyneessä tilanteessa – maan seksuaalivähemmistö marssi oikeuksiensa puolesta

1:28
Budapestin Pride-kulkue on protesti kiistanalaista uutta lakia vastaan – tuhansia odotetaan paikalle

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa tuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina marssimaan Pride-kulkueessa. Tapahtumasta kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters. Paikalle saapui arviolta yli 10  000 ihmistä.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen marssi on herättänyt kansainvälistä huomiota, sillä Unkarin nykyhallinnon on arvioitu yrittävän heikentää seksuaalivähemmistöjen asemaa.

Järjestäjät kuvailivat marssia etukäteen "paitsi juhlaksi myös protestiksi", kertoi muun muassa brittilehti Guardian.

Unkari kielsi hiljattain seksuaalivähemmistöistä kertomisen esimerkiksi koulukirjoissa. Asia määriteltiin uudessa laissa.

Lakia on virallisesti kutsuttu lastensuojelulaiksi. Lakia ovat arvostelleet esimerkiksi muut EU-maat.

Unkarin johto lupasi muutama päivä sitten, että se järjestää kansanäänestyksen kiistanalaisesta laista.

Reutersille puhuneet Pride-marssijat sanoivat, että uusi laki jakaa maata vahvasti. 25-vuotias taloustieteilijä Boglarka Balazs arvioi Reutersille, että laki on vaalitemppu.

Pääministeri Viktor Orbanin oikeistolaisen Fidezs-puolueen on ennakoitu kohtaavan aiempaa tiukempaa kilpailua ensi vuoden vaaleissa.

Pääministerikautensa aikana Orban on maalannut äänestäjille viholliskuvaa muun muassa EU:sta ja turvapaikanhakijoista. Nyt vaalimenestystä tuonut kysymys turvapaikanhakijoista on painunut taka-alalle, joten Orbanin arvioidaan löytäneen uuden "uhan" sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä.

Viime Pride keräsi noin 20 000 osallistujaa

Viime kuussa teetetyn kyselyn mukaan unkarilaisista 46 prosenttia hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot, Reuters kertoo. Kyselyn toteutti monikansallinen markkinatutkimusyritys Ipsos. 

Unkari ei tunnusta homoavioliittoja, ja vuonna 2020 samaa sukupuolta olevilta pareilta kiellettiin maassa adoptointi. Unkarilaiset eivät myöskään saa muuttaa sukupuoltaan laillisesti.

Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria ja Puolaa vastaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjimisen vuoksi.

Etukäteen Budapestin Pride-marssin järjestäjät sanoivat odottavansa paikalle yli 20 000:ta osallistujaa, kertoi Guardian. Osallistujamäärän odotettiin siis kasvavan edellisestä, vuonna 2019 järjestetystä marssista.

Viime vuonna marssi peruttiin koronapandemian vuoksi.

1:44
Poliisi hajotti Pride-kulkueen voimakeinoin Turkissa kesäkuussa – tältä tilanne näytti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja