Brunssi

Ohjelman ensimmäisessä jaksossa 30.8. teemana on brunssi. Sara on kutsunut paikalle sukulaisiaan ja hemmottelee näitä suolaisilla ja makeilla herkuilla.

  • Menu:
  • Bellini
  • Biscuits
  • Röstiperunaletut
  • Viikuna-prosciuttosalaatti
  • French Toast
  • Marja-marenkikakku
  • Lehtitaikinakierteet

Bellini (persikkanektari-samppanjacocktail)

  • 1 pullo kuohuviiniä tai samppanjaa
  • 4 dl persikkanektaria
  • pala verkkomelonia (n. puolet keskikokoisesta)
  • hienoa sokeria

Kostuta samppanjalasien reunat ja pyöritä ne lautaselle sirotetussa hienossa sokerissa. Saat näin laseille sokerireunuksen. Kaada laseihin tilkka persikkanektaria makusi mukaan ja kuohuvaa samppanjaa päälle. Leikkaa verkkomelonista viipale kunkin lasin reunalle koristeeksi tai käytä sokerikuorrutettuja mansikoita.

"Biscuits"

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 125 g voita
  • 1 dl kermaa (10% ruokakermaa)
  • ruohosipulia
  • (1 kananmuna, tilkka vettä)

Sekoita kuivat aineet ja rasva keskenään. Lisää kerma ja ruohosipuli. Sekoita taikina hyvin ja muokkaa taikinasta neliön muotoinen paksuhko levy. Tee muotilla taikinasta ympyrän muotoisia palleroita ja sivele ne munalla ja paista 180 asteessa 20-25 minuuttia. Nauti voin kanssa.

Erilaisia täytteitä:

  • Oivariinia
  • 1 nippu rucolaa (80-100 g)
  • 1 pieni punasipuli suikaloituna
  • 200 g graavilohta
  • 200 g kinkkua
  • 150 g Aamupala cheddar-juustoviipaleita

Voitele biscuitin puolikkaat nokareella voita. Täytä muutamalla lehdellä rucolaa. Täytä puolet biscuitin puolikkaista suikaloidulla punasipulilla ja graavilohella, loput cheddarjuustolla ja kinkulla.

Röstiperunaletut

  • 3 isoa perunaa
  • 4-5 rkl öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • täytteet
  • 100 g mätiä (oman maun mukaan joko siian-, lohen- tai muikunmätiä)
  • 1 purkki smetanaa (120 g)
  • 1 punasipuli silputtuna
  • tilliä

Kuori perunat ja raasta raastinraudalla isoksi raasteeksi. Laita raastetut perunat kulhoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile raastetusta perunasta pienehköjä palloja. Laita paistinpannulle n. 3 ruokalusikallista öljyä ja anna öljyn lämmetä. Voit myös halutessasi käyttää lettupaistinpannua, jolloin saat helposti mukavan kokoisia röstiperunalettuja. Laita muotoillut perunaraastepyörykät pannulle neljä kerrallaan. Painele paistinlastalla pyörykät kasaan letuiksi. Anna paistua noin 5 minuuttia, kunnes ne muuttuvat kullanruskeiksi. Vähennä lämpöä ja käännä röstiperunaletut. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia niin, että letut ovat kauttaaltaan kullanruskeita ja kypsiä. Siirrä valmiit röstiletut pellillä uuniin miedolle lämmölle niin, että ne maustuvat ja pysyvät lämpiminä. Valmista loput perunaraastepallerot letuiksi samalla tavalla. Täytä röstiperunaletut erilaisilla mädeillä ja punasipulisilpulla. Tarjoile smetanan kera.

Viikuna-prosciuttosalaatti

  • 6-8 tuoretta viikunaa
  • 140 g prosciutto-kinkkua
  • 2 vihreää omenaa
  • 1 purkki ruokajogurttia/Bulgarian jogurttia (200 mg)
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl mintunlehtiä
  • mustapippuria

Viipaloi viikunat neljään osaan. Seuraavaksi leikkaa vihreät omenat lohkoiksi. Jogurttikastiketta varten sekoita Bulgarian jogurtti ja hunaja tasaiseksi massaksi, lisää ripaus mustapippuria. Salaatti tarjoillaan isolta lautaselta: asettele viikunan ja omenansiivut lautaselle. Lisää kinkkusiivuja hedelmien sekaan nauhamaisesti aseteltuna. Ripottele hedelmien päälle jogurttikastiketta makusi mukaan ja lopuksi koristele mintunlehdillä.

French Toast saksanpähkinöillä, vaahterasiirapilla ja tomusokerilla

  • 3 rkl voita
  • 6-7 pullapitkon viipaletta tai paahtoleipää
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl ruokakermaa (10%)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vanilja-aromia
  • saksanpähkinöitä
  • vaahterasiirappia
  • 2 rkl tomusokeria

Sekoita maito ja kerma kulhossa. Lisää munat ja sokeri sekä vanilja-aromi. Sekoita aineet hyvin keskenään. Kostuta pullapalat munamaitoseoksessa. Seuraavaksi laita 2-3 ruokalusikallista voita paistinpannulle. Anna voin vähän lämmetä ja laita munamaidossa kastetut pullapalat paistinpannulle. Paista niitä 5-7 minuuttia niin, että pullapalat saavat kauniin kullanruskean värin ja tulevat rapeiksi. Tarjoile valmiit french toastit saksanpähkinärouheella, vaahterasiirapilla ja tomusokerilla koristeltuina.

Lehtitaikinakierteet

  • 1 paketti lehtitaikinaa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl parmesaanijuustoraastetta
  • mausteita: esim. oreganoa, chilijauhetta, fenkolinsiemeniä ym.
  • suolaa
  • mustapippuria

Leikkaa taikinasta 16 ohutta suikaletta. Voitele munalla ja ripottele juusto taikinasuikaleiden päälle. Mausta suolalla ja pippurilla sekä haluamillasi mausteilla. Pyöritä taikinasuikaleet kierremäisiksi ja paista 130 asteessa kullanruskeiksi 10-15 min.

Marja-marenkikakku

  • 3 valmista kakkupohjaa (n. 400 g)
  • 2 dl omenamehua kostutukseen
  • 1 pussi valmiita marenkeja
  • 1 purkki maustamatonta tuorejuustoa (200 g)
  • 4-5 dl kuohukermaa
  • 1 dl sokeria
  • pari tippaa karvasmanteliaromia
  • valmista suklaakastiketta
  • pari oksaa mintunlehtiä
  • reilusti erilaisia marjoja koristeeksi

Kostuta valmiit kakkupohjat mehulla. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää kermavaahtoon tuorejuusto vähitellen. Mausta seos sokerilla sekä karvasmanteliaromilla. Tarkista maku. Täytettä varten laita kakkupohjan päälle 1/3 tuorejuusto-kermaseoksesta. Murskaa päälle puolet marenkipussista ja kaada suklaakastiketta marenkien päälle. Lisää vielä marjoja väliin. Lisää tämän jälkeen toinen kakkupohja katoksi ja täytä samoin kuin edellä. Lisää lopuksi viimeinen kakkupohja ja kaada loput tuorejuusto-kermaseoksesta pohjan päälle. Lisää vielä loput marjoista sekä suklaakastiketta. Koristele mintunlehdillä. Tarjoile kakku jäätelön kera.

Lue myös:

    Uusimmat