Brittiperhe jäi jumiin Lappiin, ihastui ja hakee nyt Suomen kansalaisuutta – millainen prosessi perheellä on edessä? Yksi seikka voi nopeuttaa kansalaisuuden saamista vuodella

Brittiperhe jäi jumiin Kilpisjärvelle koronan takia – miten pieni pohjoinen paikkakunta sai hakemaan Suomen kansalaisuutta? 3:41
Katso myös video: Brittiperhe jäi jumiin Kilpisjärvelle koronan takia ja nyt he haluavat jäädä pysyvästi Suomeen.

Suomen kansalaisuuden saaminen on vuosien mittainen prosessi. Euroopan matkalla ollut perhe rakastui Lappiin ja hakee nyt Suomen kansalaisuutta.

MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla brittiläis-etelä-afrikkalaisesta perheestä, jonka Euroopan matka keskeytyi koronatilanteen vuoksi. Perhe jäi jumiin Kilpisjärvelle ja tykästyi Lappiin. Vanhemmat Brett ja Amelia Irwing päättivät jäädä Suomeen, ja perhe hakee nyt Suomen kansalaisuutta.

Kansalaisuuden hakeminen on pitkä prosessi, ja sen saamiseksi hakijoiden pitää täyttää tiettyjä kriteereitä.

– Yksi tärkeimmistä yleisistä edellytyksistä on kielitaito, kertoo Ulla Vainikka Maahanmuuttovirastosta.

Joko suomen tai ruotsin osaaminen tulee olla vaaditulla tasolla, jotta kansalaisuuden voi saada. Kielitaidon puuttuminen on myös yksi yleisimmistä kansalaisuushakemuksen hylkäämisen syistä.

Muita edellytyksiä kansalaisuuden saamiselle ovat muun muassa henkilöllisyyden todistaminen, Suomessa asuminen, nuhteeton tausta, maksuvelvollisuuksista huolehtiminen ja toimeentulon selvittäminen.

Normaalisti kansalaisuuden saaminen vaatii viiden vuoden yhtäjaksoisen Suomessa asumisen. Poikkeustapauksissa lyhyempikin asumisaika voi riittää. Tällaisia poikkeuksia ovat esimerkiksi vaadittava kielitaito ja kiinteät siteet Suomeen. Hakija voi pyytää poikkeusmenettelyä, ja tällaiset tapaukset käsitellään aina tapauskohtaisesti.

Irwingit ovat olleet Suomessa marraskuusta lähtien ja arvioivat aiemmin, että heidän tulee asua vielä kolme ja puoli vuotta Suomessa ennen kansalaisuuden saamista. Vainikka arvioi, että kun viiden vuoden asumisaika (tai neljän, jos kielitaito on riittävä) täyttyy, Irwingit voivat hakea kansalaisuutta, jos täyttävät muutkin vaadittavat edellytykset.

– Suurin osa hakijoista saa Suomen kansalaisuuden, Vainikka jatkaa.

Alle viidesosa hakemuksista hylätään

Vainikka kertoo, että viime vuonna saapuneista hakemuksista hylättiin 17–18 prosenttia. Yleisin syy hylkäämiselle on kielitaidon puute. Kielitaitovaatimuksesta voisaan poiketa, jos edellytyksiä kielen oppimiselle ei ole esimerkiksi sairauden tai muun vamman vuoksi.

– Täytettyään edellytykset Irwingit voivat hakea ja saada Suomen kansalaisuuden normaalin menettelyn mukaan, Vainikka kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat