Britanniassa outo koe: Vapaaehtoiset laitetaan hengittämään saastunutta ilmaa

Britanniassa Manchesterin yliopistossa sijaitsevassa laboratoriossa vapaaehtoisille laitetaan päälle maski, jonka kautta he hengittelevät saastunutta ilmaa.

Kyseessä on tutkimus, jossa osallistujat altistetaan erilaisille kaasuille, dieselistä aina puhdistusaineisiin. Britannian yleisradio BBC uutisoi, että tarkoituksena on tutkia, miten saasteet vaikuttavat aivoihin.

Tutkijat analysoivat koehenkilöiden verinäytteitä ja vertailevat tuloksia kognitiivisista testeistä, joita tehtiin ennen ja jälkeen saasteille altistumisen. 

Ympäristömyrkkyjä tutkiva tohtori Ian Mudway Lontoon Imperial Collegesta kertoo, että viimeisen kymmenen vuoden aikana on alettu nähdä tilastollista yhteyttä saasteiden ja aivoihin liittyvien ongelmien välillä oppimisvaikeuksista dementiaan asti.

Tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, mitkä ovat niitä väyliä, joiden kautta saasteet pääsevät vaikuttamaan aivojen toimintaan.

Bryony Evens on yksi vapaaehtoisista. Hän kertoo hengittelevänsä mielellään saasteita tieteen nimissä. Saasteiden hengittelyn aikana hän kertoo lukevansa kirjoja. 

Saastekokeen tuloksia odotellaan lähikuukausien aikana.

Lue myös:

    Uusimmat