Britanniassa on juhlittu hallitsijaparin hääpäivää

Kuningattaret ja kuninkaat kaikkialta Euroopasta kokoontuivat myöhään eilen Lontooseen juhlimaan Englannin kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin 50-vuotishääpäivää.

Hallitsijaparin pitkää avioliittoa juhlistettiin Shakespeare-tyylisellä gaalaillalla Royal Festival Hallissa. Illan musiikki oli avioliitto- ja parisuhdeteemojen sävyttämää. Lontoon sinfoniaorkesteri herkisteli kavalkadin Romeosta ja Juliasta West Side Storyyn. Gaalan päätteeksi kultaisessa leningissä sädehtinyt kuningatar ja mustaan pukuun sonnustautunut prinssi Philip saivat elää hetken muistoissa, kun heille soitettiin Mendelssohnin Häämarssi.

Loisteliaan illan vieraina nähtiin muun muassa Ruotsin, Norjan, Espanjan ja Belgian kuningasparit, Tanskan kuningatar Margareetta ja kruununprinssi Frederik sekä Hollannin kuningatar Beatrix. Kaikkiaan kruununprinssi Charlesin, prinsessa Margaretin ja prinssi Edwardin ideoimiin kuninkaallisiin juhliin osallistui noin 250 ylhäisön edustajaa.

Prinssi Philip intoutui pitämään juhlissa harvinaisen puheen, jossa vaiteliaana pidetty mies kehui kuningattarensa olleen suvaitsevainen heidän avioliitossaan ja lastensa pärjänneen olosuhteisiin nähden hyvin. Asiantuntijoiden mielestä puhe oli uusi yritys antaa kuninkaallisesta perheestä uudenlainen, tunteellisempi kuva. Hallitsijapari jatkaa juhlia tänään, jolloin he tapaavat maailman valtionpäämiehiä Westminster Abbeyssä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat