Britannian vaalitulosta jännitetään myös muualla Euroopassa

Britit äänestävät tänään parlamenttivaaleissa, joita seurataan jännittyneinä myös muualla Euroopassa. Vaaleja voi pitää ilmapuntarina, joka antaa viitteitä Britannian asemasta Euroopassa.

Konservatiiveja johtava David Cameron aikoo järjestää Britannian EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, jos hän saa jatkaa pääministerinä. Britannian toinen pääpuolue labour ei ole luvannut kansanäänestystä.

Vaalit ovat harvinaisen tiukat, sillä konservatiivit ja työväenpuolue ovat pysyneet kyselyissä sitkeästi rinta rinnan. Kummankaan ei ennusteta saavan enemmistöä parlamenttiin, mikä vaikeuttaa hallituksen muodostamista.

Pienpuolueet näyttävät olevan tulevissa hallitusneuvotteluissa avainasemassa. Huomio kohdistuu etenkin Skotlantiin, jossa Skotlannin kansanpuolue SNP on rynnimässä murskavoittoon.

Tilanne on kiusallinen työväenpuolueelle, koska Skotlanti on ollut vuosikymmenien ajan labourin sydänmaata. Labour on perinteisesti saanut leijonanosan Skotlannin 59:stä kansanedustajan paikasta. Kyselyjen mukaan tilanne muuttuu nyt radikaalisti.

– En usko, että labour pyyhkiytyy kartalta aivan kokonaan, mutta he säilyttävät vain muutaman paikan, ennakoi kulttuuripolitiikan tutkija Gerry Hassan STT:lle Glasgow'ssa.

Myös Britannian itsenäisyyspuolue Ukip taistelee tietään Westminsteriin. EU-vastaisella ja tiukkaa maahanmuuttolinjaa ajavalla puolueella on vain kaksi kansanedustajaa. Syynä on pitkälti Britannian vaalijärjestelmä, joka suosii kahta pääpuoluetta.

Ukipin kannatus on hieman laskenut vaalikampanjan aikana. Puolueelle ennakoidaan noin 13 prosentin kannatusta. Viime kevään EU-vaaleissa Ukip teki historiaa noustuaan ensi kertaa suurimmaksi puolueeksi kansallisissa vaaleissa.

 

Lue myös:

    Uusimmat