Mainos

Ovensuukyselyt ennakoivat Britannian Cameronille jatkokautta

Ovensuukyselyjen mukaan konservatiivit saavat selvästi eniten paikkoja Britannian parlamentin alahuoneeseen. 

Pääministeri David Cameronin johtamat konservatiivit saisivat kyselyiden mukaan 316 paikkaa ja oppositiossa oleva työväenpuolue joutuisi tyytymään 239 paikkaan.

Konservatiiveille ennustettu kaula on paljon odotettua suurempi. Labourin paikkamäärä taas näyttää jäävän odotuksista.

London School of Economicsin professori Simon Hixin mukaan ovensuukyselyjen tulosta voi pitää luotettavana.

– En yllättyisi, jos lopullinen vaalitulos olisi lähellä sitä, Hix sanoi ulkomaisille toimittajille järjestetyssä vaali-illassa Lontoossa.

Pääministeri David Cameron näyttäisi turvaavan jatkokautensa, vaikka 316 paikkaa ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Parlamentin alahuoneeseen valitaan 650 edustajaa.

Cameron voi yrittää vähemmistöhallituksen muodostamista liberaalidemokraattien ja itsenäisyyspuolue Ukipin tuella. Simon Hix pitää hyvin epätodennäköisenä, että liberaalidemokraatit suostuisivat uudelleen koalitiohallitukseen konservatiivien apupuolueeksi.

Liberaalidemokraatit ovat maksaneet koalitiosta kovan hinnan, sillä puolueen kannatus on pudonnut selvästi vaalikauden aikana.

EU-jäsenyydestä kansanäänestys?

Cameron aikoo järjestää Britannian EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, jos hän saa jatkokauden. Sitä ennen hän neuvottelisi jäsenyyden ehdot uusiksi.

Ovensuukyselyt ovat iso pettymys työväenpuolueelle, josta on vaalikampanjan loppumetreillä povattu uuden hallituksen muodostajaa.

– Jos kyselyt vastaavat vaalitulosta, Ed Milibandin voi olla hyvin vaikea jatkaa labourin johtajana, Hix arvioi.

Labour valmistautuu rökäletappioon Skotlannissa, jonka puoluekartta menee kokonaan uusiksi. Skotlannin kansallispuolue SNP saisi ovensuukyselyiden mukaan 58 paikkaa, eli yhtä lukuun ottamatta kaikki Skotlannin paikat. Kyseessä on dramaattinen muutos, sillä Skotlanti on perinteisesti ollut työväenpuolueen vahvaa kannatusaluetta.

Liberaalidemokraatit saisivat kyselyjen mukaan 10 ja itsenäisyyspuolue Ukip kaksi paikkaa. Lopullisten paikkamäärien odotetaan varmistuvan iltapäivällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.