Britannian pääministeriksi pyrkivä Boris Johnson joutuu oikeuteen – syytetään valehtelusta brexit-kampanjassa

Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson joutuu oikeuden eteen. Häntä syytetään valehtelusta brexit-kampanjassa.

Tuomari Margot Coleman kertoo kirjallisessa päätöksessä, että Johnsonin on tultava lontoolaiseen oikeusistuimeen virkarikossyytösten vuoksi.

–  Tehdyt väitteet ovat todentamattomia syytöksiä, Coleman toteaa.

Colemanin mukaan on kaikkien osatekijöiden arvioinnin jälkeen aiheellista esittää Johnsonille haaste oikeuden eteen saapumisesta.

–  Tämä tarkoittaa, että mahdollisen syytetyn on tultava oikeuden eteen alustavaan kuulemiseen, ja tämän jälkeen tapaus siirretään rikostuomioistuimeen oikeudenkäyntiä varten. Syytteet voidaan käsitellä ainoastaan rikostuomioistuimessa.

Coleman ei asettanut ajankohtaa sille, milloin Johnsonin tulee saapua oikeuden eteen.

Syytetään EU-maksujen paisuttelusta

Joukko lakimiehiä esitti viime viikolla syytöksiä Johnsonia vastaan Lontoossa järjestetyssä oikeuden kuulemisessa. Syytökset liittyvät Marcus Ballin joukkorahoittamaan yritykseen saattaa Johnson syytteeseen. Kuulemisessa Ballin lakimiehet jättivät oikeudelle hakemuksen, jossa vaadittiin Johnsonin kutsumista oikeuden eteen.

Lakimiesten mukaan Johnson valehteli tietoisesti Britannian EU-jäsenyyden kustannuksista vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksen kampanjan aikana. Johnson väitti, että Britannia lähettää 350 miljoonaa puntaa eli noin 400 miljoonaa euroa viikossa EU:lle.

Johnson ei ollut itse paikalla viimeviikkoisessa kuulemisessa, mutta hänen asianajajansa sanoi päämiehensä kiistävän rikoksen. Asianajajan mukaan tapauksen taustalla voivat olla poliittiset syyt.

Virkarikoksen maksimirangaistus on elinkautinen vankilatuomio.

Johnson on brexitiä kannattavien keulakuva. Hän on myös ilmoittanut pyrkivänsä maan pääministeriksi, kun nykyinen pääministeri Theresa May luopuu tehtävästä.

Lue myös:

    Uusimmat