Britannia ja EU erimielisiä kenen käsissä Brexit-pallo on: "Ei tämä ole oikeastaan pallopeli"

Brexit-pallo on nyt Euroopan unionilla, sanoi Britannian pääministeri Theresa May tänään.

–  Pallo on nyt heillä seuraavaan vaiheeseen siirtymiseksi. Olen toiveikas, että saamme myönteisen vastauksen, May kertoi puheessaan Britannian parlamentille.

Sen sijaan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tiedottajan mukaan pallo on yhä Britannian puolella, koska neuvotteluiden ensimmäisestä vaiheesta eli erosta ei ole vielä päästy yksimielisyyteen.

–  Tämä ei ole oikeastaan pallopeli, tiedottaja Margaritis Schinas tarkentaa.

May vakuutti uskovansa, että neuvottelut etenevät hyvässä hengessä. Hänen mukaansa hallitus on kuitenkin varautunut myös siihen, ettei EU-erosopimusta saada aikaiseksi.

May sanoi kaipaavansa Britannialle luovaa ratkaisua. Hän toisti, ettei Britannia halua Norjan tai Kanadan mallien kaltaisia sopimuksia, vaan omanlaisensa ratkaisun.

Opposition työväenpuolueen mukaan näyttää siltä, ettei neuvotteluissa ole oikeasti edetty ollenkaan.

–  Nyt on kysyttävä, mitä ihmettä hallitus on tehnyt kaiken tämän ajan, sanoi puolueen johtaja Jeremy CorbynBBC:n mukaan.

Pääneuvottelijoilla tiedotustilaisuus torstaina

Brexit-neuvotteluiden viides neuvottelukierros käynnistyi tänään Brysselissä, mutta ilman pääneuvottelijoita. Michel Barnierin ja David Davisin odotetaan pitävän kuitenkin tiedotustilaisuuden torstaina.

Neuvottelut ovat edenneet tahmeasti ensimmäiset kuusi kuukautta, eikä korkeita odotuksia ole tämänkään viikon osalta.

Toiveikkaimpien arvioiden mukaan EU-johtajat voisivat päättää ensi viikon huippukokouksessa siirtymisestä neuvotteluiden toiseen vaiheeseen. EU-maat haluavat, että eron yksityiskohdista sovitaan ennen siirtymistä neuvotteluihin tulevasta suhteesta tai siirtymäajasta.

Eron isot kysymykset ovat vielä täysin auki, eikä pääsy seuraavaan vaiheeseen näytä todennäköiseltä.

Juncker on jopa sanonut, että tarvittaisiin ihme, jotta neuvotteluissa päästäisiin nyt etenemään.

Lue myös:

    Uusimmat