Brexit-soppa kiehuu taas – ex-pääministerin kuopattu sopimus halutaan parlamentin käsittelyyn: "Meillä on perusrunko käytännönläheiselle sopimukselle"

Oletko pysynyt kärryillä brexit-sotkussa? Pertti Salolainen vääntää nyt rautalangasta, mitä suomalaisen pitää brexitistä tietää 7:08
Oletko pysynyt kärryillä brexit-sotkussa? Pertti Salolainen vääntää nyt rautalangasta, mitä suomalaisen pitää brexitistä tietää.

Sopimuksetonta brexitiä vastustavat kansanedustajat selvittävät Britanniassa, voiko ex-pääministerin neuvotteleman brexit-sopimuksen tuoda uudelleen parlamentin käsittelyyn lokakuun puolivälin jälkeen. 

The Guardianin useiden lähteiden mukaan sopimuksetonta brexitiä vastustavat kansanedustajat haluavat tuoda parlamenttiin version jo kuopatusta Theresa Mayn neuvottelemasta sopimuksesta.

Sopimusehdotukseen olisi lähteiden mukaan tehty joitakin myönnytyksiä työväenpuolueelle. Kansanedustajat haluavat, että pakettiin lisätään myös toinen kansanäänestys EU-erosta.

Ehdotuksen taakse on asiaa valmistelevien kansanedustajien mukaan asettumassa yhä enemmän konservatiivipuolueen nykyisiä ja puolueesta pois potkittuja kansanedustajia.

Times uutisoi, että noin 50 työväenpuolueen kansanedustajaa olisi valmis äänestämään sopimuksen puolesta. Kun May yritti saada ehdotustaan keväällä läpi kolmannen kerran, vain viisi työväenpuolueen edustajaa kannatti sitä.

– Meillä on käsissämme perusrunko käytännönläheiselle sopimukselle, ja uskomme, että se voi saavuttaa enemmistön parlamentissa ja myös alkaa yhdistää syvästi jakautunutta kansaamme, ja jopa näin myöhäisellä hetkellä uskomme, että meillä on aikaa saada se valmiiksi, sopimusta valmisteleva työväenpuolueen kansanedustaja Stephen Kinnock totesi.

Johnson yhä järkähtämättömänä

Alahuone odottaa nyt kärsimättömänä pääministeri Boris Johnsonin määräämällä viiden viikon istuntotauolla. Vielä tiistaina Johnson lupaili, että hän neuvottelee uuden brexit-sopimuksen Britannialle. Johnson kommentoi asiaa sen jälkeen, kun parlamentin alahuone oli hylännyt esityksen ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Johnson kuitenkin pysyi järkähtämättömänä siitä, että EU-ero tapahtuu vaikka ilman sopimusta 31. lokakuuta. Siitäkin huolimatta, että kansallinen laki sen kieltää.

– Keksiipä parlamentti mitä tahansa tapoja käsieni sitomiseen, tulen silti ajamaan sopimusta, joka palvelee kansallisia etujamme, pääministeri sanoi BBC:n mukaan.

Johnsonin liikkumavaraa on viime viikkojen aikana rajoitettu huomattavasti. Ensin oppositio ja hallituksen riveistä livenneet kansanedustajat ottivat haltuunsa parlamentin työjärjestyksen, ja sen seurauksena alahuoneessa hyväksyttiin lakiesitys sopimuksettoman EU-eron torjumisesta.  

Lue myös:

    Uusimmat