Brexit-sopimuksen hyväksyminen Britannian parlamentissa hyvin epävarmaa

Brexit-sopimuksen läpimeno Britannian parlamentissa on hyvin epävarmaa. Parlamentin alahuone hylkäsi sopimuksen jo kertaalleen tammikuussa, ja sama saattaa olla edessä tänään, mikä johtaisi lähipäivinä uusiin äänestyksiin.

Pääministeri Theresa May varoitti parlamenttia brexitin peruuntumisesta, jos erosopimusta ei hyväksytä. Pääministeri vakuutti hallituksen tehneen kaikkensa parlamentin huolien hälventämiseksi, ja se välittyi myös hänen hyvin käheästä äänestään.

– Kuulisittepa (komission puheenjohtajan) Jean-Claude Junckerin äänen, May vastasi huuteluun.

Parlamentti keskustelee erosopimuksesta ja eilen julkaistusta oikeudellisesti sitovasta tulkinnasta parhaillaan. Äänestyksen on tarkoitus olla kello 21 Suomen aikaa.

Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on kertonut olevansa tyytymätön kokonaisuuteen kuten myös ainakin muutamat konservatiivien kansanedustajat.

Oikeuskansleria vastaava brittiparlamentaarikko Geoffrey Cox arvioi aiemmin tänään, että on olemassa oikeudellisia riskejä siitä, ettei Britannia pääsisi irti erosopimuksen niin sanotusta hätäjärjestelystä. Lausunto lisäsi epävarmuutta, ja sai punnan heikentymään.

Coxin mukaan pääministeri Mayn neuvottelema oikeudellisesti sitova tulkintakehys kuitenkin vähentää riskiä siitä, että maa jäisi vastentahtoisesti jumiin hätäjärjestelyyn. Hänen mukaansa olisi erittäin epätodennäköistä, että ratkaisusta ei päästäisi sopuun, jos sekä EU:lla että Britannialla on hyvää tahtoa ja siihen aito halu.

EU: Uutta mahdollisuutta ei tule

EU-johtajat ovat tänään patistaneet parlamenttia hyväksymään sopimuksen, sillä uutta mahdollisuutta ei heidän mukaansa tule. Eroon on aikaa enää reilu kaksi viikkoa.

– Kolmatta mahdollisuutta ei tule. Toivon Britannian kansanedustajien hyväksyvän sopimuksen, sillä se mahdollistaisi Britannian järjestäytyneen eron EU:sta, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi Strasbourgissa.

Jos parlamentti hyväksyy sopimuksen, Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta. Eroa seuraa vajaan kahden vuoden siirtymäaika, jonka aikana neuvotellaan tulevasta suhteesta. Lähes kaikki jatkuu ennallaan, mutta Britannia ei enää osallistu EU:n päätöksentekoon.

Jos parlamentti sen sijaan hylkää erosopimuksen, äänestykset jatkuvat tulevina päivinä. Jo huomenna kansanedustajat ottaisivat kantaa siihen, jättääkö maa EU:n ilman sopimusta sekä seuraavana päivänä lisäajan pyytämiseen.

Kaksi ratkaisevaa paperia

Pääministeri Maylla on hihassaan kaksi dokumenttia, joilla kirkastetaan erosopimuksen ja tulevan suhteen julistuksen tulkintaa.

Tarkoituksena on hälventää Britannian parlamentin huolia Irlannin rajan hätäjärjestelystä, joka jättäisi maan viime kädessä tullijärjestelyyn EU:n kanssa. Hätäjärjestelyä tarvitaan, jotta Irlannin saaren sisälle ei muodostu kovaa rajaa rajatarkastuksineen.

– Backstop on vakuutus, ei enempää eikä vähempää. Sitä ei ole tarkoitus käyttää, Juncker vakuutti maanantai-iltana.

Jos vakuutusjärjestelyä jouduttaisiin käyttämään, kyse ei olisi hänen mukaansa ansasta. Riitatilanteissa järjestelystä olisi olemassa ulospääsytie.

Britannian parlamentti hylkäsi valmiin erosopimuksen tammikuussa murskaluvuin. Kansanedustajat yli puoluerajojen arvostelivat erityisesti hätäratkaisua, koska sen väitettiin olevan ansa, joka jumittaisi Britannian EU:n tullijärjestelyyn. 

Juttua muokattu 12.3. kello 16.58. Tietoja päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat