Brax: Vaalitulosta ei voi perua hukkaäänien takia

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kertoo olevansa hyvin hämmästynyt siitä, että sähköisessä äänestyksessä syntyi keko eli 232 kappaletta hukkaääniä.

TietoEnatorin ja oikeusministeriön tekemää sähköisen äänestämisen järjestelmää oli Braxin mukaan "koekäytetty, koekäytetty ja koekäytetty", mutta siitä huolimatta osa äänestäjistä ei osannut käyttää sitä oikein.

-Olen itsekin testannut järjestelmää moneen kertaan, ja olen suoraan sanottuna vieläkin ihan hirveän hämmästynyt, että semmoinen (virhe) on voinut niin laajasti tulla. Osoittautui, että järjestelmä ei ole ollut se ongelma, vaan sittenkin ihminen, Brax sanoi viitaten siihen, että 232 äänestäjää ei ollut hoksannut painaa ok-nappulaa äänestämisen jälkeen selkeistä ohjeista huolimatta.

Kolmen kunnan hukkaäänet jäävät nyt ikuisiksi ajoiksi kiertämään poliittista ulkoavaruutta, sillä laki ei Braxin mukaan anna mahdollisuutta vaalien perumiseen näiden kolmen kunnan osalta. Hallinto-oikeus voi sen sijaan päättää, että vaalit on kunnassa järjestettävä uudelleen. Se edellyttää, että oikeus toteaa laittomuuden äänestyksessä tapahtuneen ja tämän laittomuuden vaikuttaneen vaalitulokseen.

Kokeilun tulevaisuus auki

Sähköisessä äänestyksessä oli kyseessä väliaikainen kokeilu, jonka jatko arvioidaan nyt oikeusministeriössä perusteellisesti. Sen on tarkoitus valmistua ensi kevään aikana.

-Kantani on ihan auki, voiko sitä käyttää seuraavissa vaaleissa eli eduskuntavaaleissa keväällä 2011. En ole tästä innostunut, Brax myöntää. Hän sanoi olevansa kiinnostunut siinä tapauksessa, jos sähköinen äänestys lisää äänestysaktiivisuutta.

-Jos sen sijaan tällä vain nopeutetaan ääntenlaskua, niin silloin hinta-laatusuhde ei ole hyvä, hän sanoi. Brax ei tiistaina muistanut sähköisen äänestysjärjestelmän hintaa, mutta viime helmikuussa hankkeen budjetiksi arvioitiin 700000-800000 euroa.

Yleensä vaaleissa hylätään mikkihiirikuvien takia tai muusta syystä puolisen prosenttia äänistä. Nyt hukkaääniä kertyi kaikista sähköisesti annetuista äänistä huomattavasti enemmän, melkein kaksi prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat