Boris Johnson julkistaa konservatiivien ohjelmajulistuksen tänään – pääministeri antaa kovia lupauksia: Brexit saatetaan vihdoin maaliin

6:06
Nyt jo joku päätös! Lapin matkailuyrittäjä on kyllästynyt loputtomaan brexit-veivaukseen, vaikka joulu pelastuikin

Britanniassa parlamenttivaaleihin valmistautuva pääministeri Boris Johnson julkistaa iltapäivällä konservatiivipuolueen ohjelmajulistuksen.

Sen keskeinen osa on brexit-sopimus, jonka Johnson lupaa saattaa vihdoin maaliin, jos konservatiivit saavat vaaleissa enemmistön. Johnsonin mukaan brexit-sopimuksen ansiosta Britannia saa taas omaan päätösvaltaansa lakinsa sekä raha- ja maahanmuuttopolitiikan.

Johnson lupaa parantaa katujen turvallisuutta 20 000 uuden poliisin turvin. Lisää rahaa luvataan myös muun muassa terveydenhuoltoon ja kouluihin. Sen sijaan EU-kansalaisten vapaan muutto-oikeuden Britanniaan Johnson lopettaisi.

Konservatiivit johtavat kyselyissä

Työväenpuolue esitteli oman vaaliohjelmansa torstaina. Ohjelmassa se lupasi lyhentää työviikon 32 tuntiin, investoida merkittävästi julkisiin palveluihin ja kansallistaa muun muassa aiemmin yksityistetyt rautatie-, vesi- ja sähköverkkoyhtiöt.

Näiden lisäksi työväenpuolue neuvottelisi Britannian EU-erosopimuksen uudestaan ja järjestäisi erosta sen pohjalta uuden kansanäänestyksen. Puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kuvaili ohjelmaa radikaaleimmaksi ja kunnianhimoisimmaksi vuosikymmeniin.

Konservatiivipuolue syytti pääkilpailijaansa törsäämisestä, joka murskaisi maan talouden.

Britanniassa järjestetään 12. joulukuuta parlamenttivaalit. Mielipidekyselyt ovat lupailleet konservatiiveille hyvää tulosta.

Muistissa kuitenkin on, että myös vuoden 2017 vaalien alla kyselyt lupasivat konservatiiveille voittoa, mutta työväenpuolue onnistui vaaleihin mennessä parantamaan kannatustaan konservatiiveihin nähden.

Uutista päivitetty 24.11.2019 kello 10:17.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja