Biden vierailee Irlannissa ja Britanniassa – tapaa matkallaan myös kaukaisia serkkujaan

Biden käy myös tapaamassa kaukaisia serkkujaan Luoteis-Irlannissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapuu tiistaina Belfastiin, mistä hän aloittaa kolmipäiväisen vierailunsa Britanniaan ja Irlantiin.

Bidenin vierailulla juhlistetaan Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen solmimisen 25-vuosipäivää, jota vietettiin maanantaina.

Juhlaa varjostavat kuitenkin maakunnan kireä poliittinen tilanne ja ajoittaiset levottomuudet, joista tuoreimmissa naamioituneet nuoret paiskovat poliisiautoja polttopulloilla Londonderryssä maanantaina.

Valkoisen talon mukaan Biden oli innoissaan matkastaan.

– Presidentti välittää syvästi Pohjois-Irlannista, ja hän on pitkään tukenut sen rauhaa ja menestystä, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Bidenin on määrä puhua Ulsterin yliopistossa Belfastissa keskiviikkona. Hän tapaa myös Pohjois-Irlannin eri puolueiden edustajia.

Torstaina Biden tapaa Irlannin presidentin Michael Higginsin ja pääministerin Leo Varadkarin, ottaa osaa rauhansopimuksen muistotilaisuuteen, puhuu parlamentille ja osallistuu juhlapäivälliselle Dublinin linnassa.

Perjantaina Biden, jolla on irlantilaisia sukujuuria, vierailee Mayon piirikunnassa Luoteis-Irlannissa, missä hän muun muassa tapaa etäisiä serkkujaan.

Lue myös:

    Uusimmat