Berliiniin rakenteilla juutalaisvainojen muistomerkki

Saksassa on suunniteltu 1980-luvulta lähtien suurta muistomerkkiä juutalaisvainojen uhreille. Hanke on kuitenkin aina kaatunut kiistoihin muistomerkin sijainnista, hinnasta ja ulkoasusta. Nyt on vihdoin päästy sanoista tekoihin, ja valtavan rakennelman ensimmäiset osat ovat ilmestyneet Berliinin keskustaan.

19 aarin tontille Berliinin keskustaan pystytetään kaikkiaan 2700 erikokoista betonipaatta, jotka muodostavat epäsymmetrisen labyrintin. Juutalaisvainojen muistomerkin on tarkoituskin saada kävijänsä hieman eksykyneen oloisiksi.

- Toivon, että tämä hanke muistuttaa ihmisiä vuoden 1933 hiljaisuudesta ja siitä, että nyt asioista puhutaan avoimesti, sanoo patsashankkeen arkkitehti Peter Eisenman.

26 miljoonan euron hintainen ja usean jalkapallokentän kokoinen muistomerkki nousee Berliinin ydinkeskustaan aivan Brandenburgin portin lähistölle. Paasien mitta vaihtelee puolesta metristä aina viiteen metriin saakka. Päälleen ne kaipaavat vain graffitimaalailua estävän pinnoitteen.

- Betoni ei ole terästä, siitä ei saa täydellistä. Tulos on vajavainen. Mutta juuri vajavuudet ovat se syy, miksi valitsimme juuri betonin, Eisenman valottaa.

Puiston alle rakennetaan maanalainen museo, johon pyritään keräämään muun muassa kaikkien kadonneiden juutalaisten nimet. Museo esittelee myös yleisemmin toisen maailmansodan historiaa.

Puisto on vasta alkuvaiheessaan, pystyyn on saatu vasta kymmenen ensimmäistä betonipaatta. Muistomerkin on tarkoitus valmistua toukokuussa 2005, kun toisen maailmansodan päättymisestä tulee kuluneeksi 60 vuotta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat