Belgian kuningas pahoitteli siirtomaa-aikaisia raakuuksia ensimmäistä kertaa – miljoonia ihmisiä tapettiin sotaretkillä Afrikassa

1:57
Videolla kerrotaan, kuinka useissa maissa mielenosoittajat haluavat pois historialliset patsaat, jotka yhdistetään rasismiin, orjuuteen tai imperialismiin.

Kongon demokraattisen tasavallan itsenäistymisestä Belgian vallan alta tulee tänään kuluneeksi 60 vuotta.

Belgian kuningas Philippe on pahoitellut maan siirtomaa-aikaisia raakuuksia Kongossa demokraattisen tasavallan alueella.

Belgia esitti pahoittelunsa kuninkaan suulla ensimmäistä kertaa tänään, jolloin Kongon demokraattisen tasavallan itsenäistymisestä tulee kuluneeksi 60 vuotta. Maan presidentti Felix Tshisekedi vastaanotti kuninkaan pahoittelun kirjeitse.

– Haluan ilmaista syvimmät pahoitteluni menneisyyden haavoista, jotka näkyvät yhä tänään yhteiskunnissamme syrjintänä, Philippe sanoi kirjeessä.

Miljoonia ihmisiä tapettiin kuningas Lepoldin sotaretkillä Afrikassa

Belgian kuningas Leopold II:n aikana miljoonia ihmisiä tapettiin tai silvottiin kumiplantaaseilla ja sotaretkillä Afrikassa. Historioitsijoiden mukaan Belgia hallitsi niin sanottua Kongon vapaavaltiota brutaalisti jopa muihin saman aikakauden eurooppalaisiin imperiumeihin verrattuna.

Philippe jätti Leopoldin mainitsematta nimeltä, mutta sanoi, että tuonaikainen väkivalta ja julmuus varjostavat yhä Belgian menneisyyttä.

Belgian siirtomaamenneisyys on herättänyt keskustelua

Belgiassa on viime viikkoina käyty voimakasta julkista keskustelua maan siirtomaamenneisyydestä. Keskustelu on seurausta mustaihoisen George Floydin pidätyskuolemasta Yhdysvalloissa ja kuoleman käynnistämistä laajoista mielenosoituksista.

Belgiassa kymmenettuhannet ihmiset ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, joka vaatii Belgian pääkaupunkia Brysseliä poistamaan Leopold II:n patsaat kaupungista. Patsaita on myös tahrittu maalilla tai kaadettu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja