BBC: Iranin turvallisuusjoukot varastivat tappamansa teinitytön ruumiin – tavoitteena vaientaa omaiset

2:48
Videolla Ravina Shamdasani kertoo Mahsa Aminin kuolemasta ja siveyspoliisin toiminnasta Iranissa.

Iranin viranomaiset varastivat protesteihin osallistuneen teinitytön ruumiin hänen omaisiltaan, kertovat tytön lähipiiriin kuuluvat lähteet Persian BBC:lle. 

16-vuotias Nika Shakarami osallistui Iranin pääkaupungissa Teheranissa mielenosoituksiin 20. päivä syyskuuta. Kymmenen päivää sen jälkeen hän katosi.

Nikan perhe löysi viimein hänen ruumiinsa Teheranin pidätyskeskuksen ruumishuoneelta.

Perhe siirsi ruumiin tytön isän kotikaupunkiin. He aikoivat haudata hänet maanantaina, mutta BBC:n lähteiden mukaan Iranin turvallisuusjoukot olivat vieneet ruumiin ja haudanneet sen salassa kymmenien kilometrien päässä sijaitsevaan kylään.

Nikan viimeinen viesti oli hänen ystävälleen, jossa luki, että turvallisuusjoukot jahtaavat häntä, Nikan täti kertoo BBC:lle.

Iranin viranomaiset käyttävät ruumiita perheiden hiljentämiseksi

Iranin viranomaiset ovat tappaneet useita mielenosoituksiin osallistuneita ihmisiä. Turvallisuusviraomaiset ovat aiemminkin käyttäneet ruumiita perheiden kiristämiseen.

Syyskuussa viranomaiset tappovat esimerkiksi 22-vuotiaan naisen nimeltään Hadis Najafi, joka otti osaa protesteihin Teheranin lähellä Karajissa. Viranomaiset eivät suostuneet palauttamaan ruumista uhrin perheelle kahteen päivään, lähde kertoo BBC:lle. He käskivät uhrin isää kertomaan, että Hadis oli kuollut sydänkohtaukseen pelon vuoksi.

Protestit alkoivat Iranissa, kun maan siveyspoliisiksi kutsuttu viranomainen pahoinpiteli 22-vuotiaan Mahsa Aminin, kurdilaiselta nimeltään Jina Amini. Protestit ovat sen jälkeen laajentuneet, ja tukimielenosoituksia järjestetään ympäri maailmaa. Protestien tavoite on kaataa maan hallitus, joka riistää kansalaisten perusoikeuksia ja vainoaa järjestelmällisesti kurdeja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja