Avautuneet rajat käynnistivät uudestaan viinarallin Tallinnaan – turvallisuus laivoilla on pitkälti asiakkaiden omissa käsissä

Laivaliikenne vilkastui heti, kun rajoitukset purettiin - MTV oli satamassa matkustajia vastassa 10:58
Katso video: Laivaliikenne vilkastui heti, kun rajoitukset purettiin

Tallinnan laivamatkailu on jälleen piristynyt, kun hallitus lievensi matkailuun liittyviä rajoituksia viime viikolla.

Helsingin Länsiterminaaliin maanantaina Tallinnasta saapunut Juha Linnakorpi oli odottanut matkustamista jo pitkään.

– Kotona on tietysti myös kiva olla, mutta ne seinät rupesivat jo tulemaan tutuiksi.

Linnakorven mukaan risteily sujui turvallisesti ja matkustajat osasivat noudattaa risteilyllä annettuja, koronavirukseen liittyviä ohjeita.

– Aluksella ei ollut liikaa väkeä, joten turvaväliä oli helppo pitää muihin matkustajiin.

Matkustajamäärät kaukana normaalista

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan matkustusrajoitusten purku on piristänyt laivamatkojen varausmääriä. Piristystä oli havaittavissa jo aikaisemmin, kun Viro päätti avata rajat suomalaisille turisteille muutamia viikkoja sitten.

– Kesä on meille korkeinta sesonkia ja matkojen varaaminen alkoi vasta nyt, joten jäljessä ollaan. Missään nimessä ei voida puhua normaalimääristä, mutta piristymistä olemme havainneet.

Nöjdin mukaan matkoja ovat varanneet muun muassa lapsiperheet, kaveriporukat ja pariskunnat. Tallinnan ja Helsingin välistä reittiä ovat matkanneet myös työmatkalaiset.

Laivoilta on lähdetty myös hakemaan juotavaa juhannusta ja kesän muita juhlia varten.

– Rajoituksen poistamisesta on kuitenkin vielä niin lyhyt aika, että on vaikea arvioida, kuinka matkustajien lukumäärät tästä kehittyvät.

Ravintolat auki, saunat ei

Tallink Siljan laivoilla asiakkaiden turvallisuudesta pidetään huolta muun muassa turvavälien ja käsidesipisteiden avulla. Lisäksi Helsingin ja Tallinnan välisen reitin kapasiteettia on lisätty yhdellä ylimääräisellä laivalla, joka normaalisti seilaa Tallinnan ja Tukholman välistä reittiä.

Laivojen ravintolat ovat avoinna, mutta niiden asiakaspaikat on laskettu puoleen normaalista. Myös laivojen kylpyläosastot on pidetty auki, mutta saunoihin ei vielä toistaiseksi ole päästetty asiakkaita.

Lisäksi kaikki risteilyillä järjestettävät suuret esitykset ja tapahtumat on peruttu.

– Olemme suunnitelleet kaiken vallitsevan tilanteen ehdoilla. 

Tunnelma on ollut rauhallinen

Nöjdin mukaan tunnelma laivoilla on ollut pääasiassa iloinen ja rauhallinen.

– Silja Europalla oli ensimmäisellä lähdöllä pientä matkustajien välien selvittelyjä, mutta muuten laivoilta on kerrottu, että ihmiset ovat olleet hyvillä mielin ja tyytyväisiä.

Tallink Silja on lisännyt risteilymatkustukseen liittyviä vaihtoehtoja tänä kesänä aikaisempia vuosia enemmän.

– Tarjontaa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Matkustamaan pääsee Tallinnan lisäksi Riikaan ja Ahvenanmaalle. Lisäksi myös Turusta pääsee matkustamaan Tallinnaan.

Nöjd muistuttaa, että asiakkaiden turvallisuus laivoilla on pitkälti myös asiakkaiden omissa käsissä. Turvavälin noudattamiseen tulee kiinnittää huomiota erityisesti laivaan noustessa ja maihin tullessa.

– Sairaana ei tietenkään saa lähteä matkustamaan, mutta uskon, että ihmiset ovat sisäistäneet nämä asiat hyvin tämän kevään aikana.

Lue myös:

    Uusimmat