Helpot vinkit: Tarkista nämä kohdat matka-autostasi

Koulujen hiihtolomia vietetään viikkojen 8-10 aikana. Moni perhe matkustaa autolla pohjoiseen.

Tarkista ennen lähtöä:

Jäähdytinnesteen määrä
Moottoriöljyn määrä
Lasinpesunesteen määrä ja pakkaskestävyys
Lukkopesien voitelu (ml. suksiboksi)
Tuulilasin puhdistus – sisäpuoleltakin
Lasinpyyhkijöiden kunto/uusiminen
Rengaspaineet kuormaa vastaaviksi
Valot ja niiden käyttö

Auto kannattaa huoltaa ja ajotapa tarkastaa turvallisen hiihtolomamatkan varmistamiseksi.

Jos määräaikaishuoltoa edellyttävät kilometrit tulevat täyteen hiihtolomamatkan aikana, kannattaa huolto teettää ennen matkalle lähtöä.

Säännöllisten määräaikaishuoltojen lisäksi ennen matkalle lähtöä on syytä tehdä muutama tarkastus, jotka auttavat välttämään yllätyksiä.

Esimerkiksi uusien autojen valoautomatiikka aiheuttaa monille yllätyksiä, sillä päiväajovaloasennossa takavalot eivät välttämättä pala lainkaan. Takavalot parantavat auton havaittavuutta – erityisesti haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten sateella tai pimeällä.

– Selvitä, missä asennossa valokatkaisimen pitää olla, että takavalot palavat yhdessä ajovalojen kanssa. Käännä katkaisin siihen asentoon”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa.

Takasumuvaloa tarvitaan Suomessa niin harvoin, että kaikki eivät edes tiedä, mistä se kytketään päälle. Tämä on kuitenkin hyvä selvittää, sillä esimerkiksi lumipyryssä tai pöllyävässä lumessa takasumuvalo on tarpeen.

Vetokoukun pistorasiasta pitää poistaa mahdollinen adapteri, mikäli perävaunu ei ole auton perässä, sillä adapteri estää takasumuvalon toiminnan.

Matkusta levänneenä

Hiihtoloma on monelle ainoa kunnon loma talvikaudella. Näin lomapäivistä on kova halu pitää kiinni ja matkalle pyritään monesti lähtemään heti perjantaina, töiden jälkeen.

Rankan työviikon ja -päivän uuvuttamana ajaminen ei kuitenkaan ole turvallista. Jos Lappiin ajetaan etelästä yötä myöten, menee ainakin ensimmäinen perilläolopäivä aivan harakoille väsymyksen takia ja oikean vuorokausirytmin löytyminen verottaa voimia vielä seuraavina päivinä.

– Menomatka sujuu turvallisemmin ja lomasta nauttii enemmän, kun matkalle lähtee hyvin nukutun yön jälkeen vasta lauantaiaamuna, Vesalainen painottaa.

Mahdollisiin ongelmatilanteisiin on hyvä varautua etukäteen selvittämällä, mistä apua tarvittaessa saa. Hätänumero 112 ja Autoliiton tiepalvelun avustusnumero 0200 8080 (1,95€/min+pvm) kannattaa tallentaa puhelimen muistiin. Matkan aikana pitää huolehtia myös siitä, että puhelimessa on koko ajan virtaa.

Lue myös:

    Uusimmat