Mainos

Autojen toimitusajat venyneet: kauppa nyt - auto hiihtolomiksi

Autokauppa on noussut yllättävän vauhdikkaasti viime vuoden syvästä kuopasta. Elokuussa uusia autoja ostettiin yli 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Isojen autoliikkeiden mukaan autokauppaa pitävät nyt vauhdissa kuluttajat, sillä yritykset ovat edelleen varovaisia autohankinnoissaan.

- Yritykset selvästi odottavat vielä talouden vahvistumista, mutta sielläkin on varmasti viime vuosina patoutunutta kysyntää, uskoo Metro Auto Groupin toimitusjohtaja Satu Wrede.

Autoala odottaa, että tänä vuonna uusia autoja myydään lähes 120 000 kappaletta. Se on kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna, jolloin autoja myytiin vain 90 000.

- Olemme vielä kaukana hyvistä myyntivuosista, ja toisekseen Suomessa on edelleen Euroopan vanhin autokanta, vanhempi kuin Kreikassakin, muistuttaa Veho Groupin toimitusjohtaja Jan-Martin Börman.

Myyntimäärien raju heilahtelu on tehnyt myös maahantuojista varovaisia: varastot ovat selvästi pienempiä kuin ennen talouskriisiä. Tämä on johtanut siihen, että autojen toimitusajat ovat venyneet jopa kaksinkertaisiksi. Uutta autoa saattaa joutua odottamaan puolikin vuotta.

- Emme voineet varautua näin nopeaan kasvuun. Yritämme tietysti saada autoja muilta markkinoilta, mutta esimerkiksi Aasian markkinat vetävät nyt hyvin autoja, Börman sanoo.

Autokaupan äkkijarrutus oli erittäin raju ja alalla jouduttiin käymään isoja yt-neuvotteluja. Viime vuonna automyynti väheni Suomessa 40 prosenttia ja samalla koko autoteollisuus joutui melkoiseen myllerrykseen maailmalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.