Autoilu saa uusia muotoja nettipalvelujen takia

Kimppakyytiä voi etsiä netistä entistä useammasta kimppakyytipalvelusta. Kimppakyytien lisäksi autojen yhteiskäyttö on pikku hiljaa saanut Suomessa myös aivan uudenlaisia muotoja.

Kimppakyytipalveluissa voi etsiä tai tarjota kyytiä. Greenriders.fi-palvelussa käyttäjä voi päättää kenen kanssa matkustaa ja keille kaikille omat tiedot näkyvät. Greenridersissa voi hakea myös erikseen festarikyytejä. Tavalliselle käyttäjälle palvelu on maksuton. Yrityksille ja organisaatioille räätälöity versio sen sijaan on maksullinen.

Kimppakyytejä voi tarjota tai etsiä myös sivustoilla kyydit.nettai kimppa.net. Kyydit.net on maksuton palvelu ja kuka tahansa voi hakea tai ilmoittaa kyytejä. Rekisteröitymällä palveluun saa käyttöönsä myös lisäominaisuuksia.

Yhteiskäyttö rantautumassa pikku hiljaa myös Suomeen

Suomessa voi muuttaa autonsa kortteliautoksi, mikä tarkoittaa sitä, että naapuruston asukkaat voivat korvausta vastaan lainata autoa muutamaksi tunniksi tai vaikka useammaksi päiväksi.

Autojen yhteiskäyttö voi tarkoittaa myös sitä, että porukka hankkii itselleen yhden auton yhteiseen käyttöön. Myös yritykset vuokraavat autoja lyhyeen käyttöön kaupunkilaisille.

Auton yhteiskäyttö on kuin välimuoto joukkoliikenteen ja auton omistamisen välillä. Yhteiskäyttö sopii sellaiselle, joka tarvitsee autoa vain silloin tällöin, eikä välitä käyttää aikaansa auton huoltamiseen, katsastamiseen tai vaikka renkaidenvaihtoon.

Autojen yhteiskäyttöpalvelu toimii käytännössä esimerkiksi siten, että käyttäjä maksaa kiinteän kuukausimaksun, jota vastaan hänellä on käyttöoikeus autoihin. Lisäksi toteutuneista ajokerroista on maksettava ajettujen kilometrien mukaisesti.

Autojen yhteiskäyttöpalveluja: City Car Club ja Kortteliauto

MTV3/Iida Ylinen

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja