Mainos

Auringon lähestyvä myrskykausi panee sähköverkot lujille

Auringon lisääntyvä aktiivisuus voi koitua kalliiksi ontuvalle maailmantaloudelle, varoittaa vakuutusjätti Allianz. Yhtiö on laskenut, että voimakkaat kaasu- ja säteilypurkaukset saattavat kolhia satelliitteja sekä sähköverkkoja, ja näin aiheuttaa jopa biljoonan eli tuhannen miljardin dollarin tappiot.

– Olemme tulossa hankalan avaruussään aikaan, tiivistää tutkija Jim Wild Lancasterin yliopistosta.

Auringon käyttäytyminen ei sinänsä ole mikään yllätys. Tähti noudattaa varsin tasaista 11 vuoden toimintasykliä, ja aivan pian se saavuttaa jälleen huippunsa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan arvion mukaan näin tapahtuu todennäköisesti joko vuonna 2013 tai 2014.

Vaikeus piileekin siinä, että voimakkaiden purkausten tarkkaa hetkeä on hankala ennustaa ja ennakkovaroitusjärjestelmät ovat alkeelliset. Tämänhetkiset tutkimussatelliitit pystyvät antamaan vain tunnin armonaikaa ennen kuin säteilyryöppy iskee ja aiheuttaa häiriön - magneettimyrskyn - Maan magneettikentässä.

Ylipäänsä luotettavaa ja monipuolista seuranta-aineistoa avaruuden olosuhteiden muutoksista on olemassa vasta noin 50 vuoden ajalta.

Ei maailmanloppua

Vaikka fyysikoille kyse on tuiki tavallisesta asiasta, Auringon aktiivisuuden vaihtelu on synnyttänyt tukun toinen toistaan sekopäisempiä tuomiopäivän ennustuksia. Marraskuussa Nasa joutui jopa erikseen toteamaan, että Auringosta lähtevä kaasupurkaus ei todellakaan pysty polttamaan Maata karrelle.

– Edes kaikkein suurimmat purkaukset eivät ole riittävän voimakkaita tuhoamaan maapalloa. Jokainen yli 11-vuotias on jo elänyt yli yhden Auringon aktiivisuushuipun kärsimättä siitä mitenkään, huomautti Nasan fyysikko Alex Young.

Harmittomia suuret purkaukset eivät silti ole. Ne voivat sekoittaa matkapuhelinten ja paikannusjärjestelmien toiminnan sekä kaataa sähköverkkoja. Vuonna 1989 Kanadassa kuusi miljoonaa ihmistä oli vailla sähköä yhdeksän tuntia purkauksen takia.

– Kun kuvitellaan, mitä tapahtuisi jos suuri osa jostakin valtiosta tai jopa mantereesta olisi vailla sähköä viikkoja tai kuukausia, huomataan, että on kyse vakavista asioista, Wild havainnollistaa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.