Mainos

Atria osti ruotsalaisen kilpailijansa Lithellsin

Atria osti perjantaina ruotsalaisen kilpailijansa Lithells AB:n koko osakekannan 250 miljoonalla markalla. Myyjänä olivat investointirahasto Industrial Kapital 1989 ja pieneltä osin yhtiön henkilökunta. Ruotsalaisyhtiön kuluvan vuoden liikevaihto tulee olemaan noin runsaat 800 miljoonaa markkaa, ja henkilökuntaa yhtiössä on 620 henkilöä.

Atrialla on ollut Ruotsissa kaksi tytäryhtiötä, joiden liikevaihto on ollut runsaat 100 miljoonaa markkaa. Lithellsin oston myötä Atria-konsernin liikevaihto nousee lähelle 3,2 miljardia markkaa, josta Ruotsin toimintojen ja viennin osuus on noin 1,1 miljardia markkaa. Atria-konsernin henkikunnan määrä nousee lähes 3000 henkilöön.

Ruotsalaisyhtiö tunnetaan naapurimaassa parhaiten kuorettomista nakkituotteistaan ja ruokamakkaroistaan. Tunnetuin yhtiö on kuitenkin Sibylla-tuotenimellä kulkevasta ja voimakkaasti kasvaneesta pikaruokaketjustaan, johon kuuluu noin 300 pikaruokapistettä. Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluvat myös suurtaloustuotteet ja suurtalouksien tukkukauppa.

Atrian toimitusjohtaja Seppo Paatelainen kuitenkin sanoo, ettei makkaroista mainettaan kasvattanut ruotsalaisyhtiö ole pelkkä makkaratehdas vaan yhtiöllä on vahvuuksia myös suurtalouspuolella sekä ravintola- ja pikaruokasektorilla.

-Kauppa sopii meille erittäin hyvin, koska Lithellsillä ei ole omaa teurastamo- leikkaamotoimintaa, vaan se joutuu hankkimaan kaikki raaka-aineensa muilta liha-alan yrityksiltä. Atria voi siten täydentää sen valikoimaa siivutettujen ja kokolihatuotteiden osalta, sanoo Paatelainen.

Neuvottelut alkuun jo keväällä

Paatelainen sanoo aloittaneensa neuvottelut ruotsalaisyhtiön ostosta jo viime keväänä. Loppukevään osakeannissa Atrian kassaan kertyi tarvittavaa pääomaa yrityskauppaa varten 170 miljoonaa markkaa. Paatelainen näkee pohjoismaisten liha-alan markkinoiden olevan yhdentymässä, ja yhtiön haluavan olla vahvasti mukana myös Ruotsin markkinoilla.

-Me olemme nyt ensimmäinen liha-alan yritys, joka voi sanoa olevansa pohjoismainen yritys. Pelkästään viennin avulla emme olisi pitkään aikaan saaneet riittävän vahvaa asemaa ja riittävän nopeasti, sanoo Paatelainen. Yhtiö lähtee Paatelaisen mukaan myös tutkimaan kasvumahdollisuuksia Pietarin ja Baltian suunnalla, ja kysymys on juuri Sibyla-konseptin soveltamisesta myös siellä.

Lithells-yhtiö on perustettu jo vuonna 1907. Etenkin 30-luvulla yhtiö tuli tunnetuksi makkaroistaan, joita myytiin Sibylla-nimisen kioskiketjun kautta. Nimi Sibylla oli peräisin Ruotsin nykyisen kuninkaan isän Kustaa Adolfin silloiselta morsiamelta. (STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.