Mainos

Asuntolainojen marginaalien nousu pysähtynyt noin yhteen prosenttiin

Asuntolainojen marginaalin nousu on taittunut kesällä. Keväällä pankkien perimä marginaali kiipesi reiluun prosenttiin ja on tasaantunut nyt noin prosentin tuntumaan. Alimmillaan marginaalit olivat noin 0,3-0,4 prosenttia.

Käytännössä puolet uusien asuntolainojen korosta on pankin marginaalia, sillä markkinakorot ovat nyt ennätyksellisen alhaalla. Vuoden euribor on 1,298 prosenttia ja asuntolainoissa myös käytetty kolmen kuukauden euribor 0,809 prosenttia.

- Marginaalit nousivat pitkin kevättä, yksityishenkilöilläkin melko nopeasti yhden prosentin tasolle. Silloin uumoiltiin, että voitaisiin mennä kahdenkin prosentin tasoon, ja näin muualla Euroopassa tapahtuikin, kertoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

(Lähde: MTV3:n tekemä soittokierros)

- Meillä kuitenkin pysähdyttiin siihen yhden prosentin marginaalitasoon. Siihen on oikeastaan selityksenä se, että suomalaiset tallettajat eivät oikeastaan saa rahoilleen korkoa ollenkaan.

Inhan arvion mukaan asuntolainojen marginaalit tulevat nyt pysymäänkin yhden prosentin tuntumassa.

Myös OP-Keskuksen toimitusjohtaja Tony Vepsäläinen arvioi marginaalien pysyvän prosentin pinnassa myös syksyllä.

- Asuntolainamarginaalit lähtivät keskimäärin 0,5 prosentin tasosta tuplamäärään eli yhden prosentin tasolle. Siihen ne ovat nyt vakiintuneet. Rahoitusmarkkinoiden rauhoittumisen myötä nousupaineet ovat hellittäneet, mutta toisaalta laskuvaraa ei hirveästi ole.

Laskuvaraa ei Vepsäläisen mukaan pankkien kannalta ole, jos pankki haluaa jotain saada omaankin taskuunsa.

- Pankkien omat varainhankintamarginaalit ovat kuitenkin edelleen niin paljon korkeammalla kuin vuosi tai kaksi sitten, että se ei oikeastaan salli luotonannon marginaalia laskemista. Toinen puoli on myös se, että pankkien ansainta myös muutoin on koetuksella alhaisen korkotason aikaan, Vepsäläinen valottaa pankkien tilannetta.

Varaudu korkojen nousuun

Suomen Hypoteekkiyhdistys suosittelee varautumaan korkojen nousuun. Se arvioi, että lyhyet markkinakorot nousevat ensi vuonna ja erityisesti pitkät markkinakorot voivat nousta jo paljon aikaisemmin.

- Totuus on tietysti se, että silloin kun ollaan historiallisen alhaisessa korkotasossa, kannattaisi ottaa kiinteäkorkoinen pidempi korkojakso. Onko se sitten tänään, joulukuussa vai milloin se kaikista optimaalisin aika, sitähän ei kukaan tiedä. Yleensä ihmiset vaan myöhästyvät tästä, Inha pohtii.

Jos vanhan lainan kanssa marssii neuvottelemaan esimerkiksi 0,3 prosentin marginaali takataskussaan, joutuu marginaalia todennäköisesti nostamaan.

- Aika hyvä nyrkkisääntö kaikkiaan on, että pidä puolet lainasta Euriborissa ja puolet pitemmässä, siitä saa aika hyvin "mixin." Käy koroille miten tahansa, on aina voittajan puolella, Inha vinkkaa.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Kymmenen uutiset 3.9.2009)

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.