Asuntojen korjaaminen ja sisustaminen kasvussa

Asunnon korjaaminen ja erityisesti sisustaminen on ajankohtaista monessa suomalaiskodissa, ilmenee Tilastokeskuksen tuoreesta kuluttajabarometrista. Kaksi viidestä aikoo sisustaa, yksi viidestä korjata asuntoaan seuraavan puolen vuoden tai vuoden kuluessa. Asunnon ostoaikeet ja lainanottoaikeet sen sijaan ovat rahtusen vähentyneet verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

Lainaa ottavista 34,1 % ilmoitti käyttötarkoitukseksi joko asunto-osakkeen tai muun kiinteän omaisuuden mukaan lukien omakotitalot ostamisen. Vuosi sitten samaan tarkoitukseen lainaa ilmoitti käyttävänsä 33,3 % lainanottajista.

Vapaa-ajan asunnon ostoaikeet ovat säilyneet vuoden mittaan jokseenkin ennallaan. Syyskuussa 1999 sellaisen ilmoitti aikovansa hankkia 2,1 % vastaajista (2,0 % / 1998 ). Barometrin mukaan kuluttajien usko maan talouden myönteiseen kehitykseen on vankka. Joka kolmas uskoo maan talouden yhä paranevan ja joka neljäs myös oman taloutensa kohentuvan.

Lähes puolet pitääkin ajankohtaa otollisena erilaisten kestokulutushyödykkeiden hankkimiselle. Hintojen uskotaan tosin myös vuoden aikana nousevan hieman. Tätä taustaa vasten asunnon osto- ja lainanottoaikeiden lievän vähenemisen voidaan arvioida heijastuvan asuntohintojen noususta, mistä myös kiinteistövälittäjien tiedot hiukan pidentyneistä asuntojen myyntiajoista kertovat. Asuntokaupassa mietitään yhä tarkemmin, mitä ja mistä kannattaa maksaa.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrissä haastateltiin syyskuussa 1650 Suomessa asuvaa henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja