Asuntojen hinnat eivät enää nouse?

Kovimmat kierrokset asuntomarkkinoilla ovat laantuneet. Tiistaina julkaistun PSW Kiinteistömaailman tiedustelun mukaan kiinteistönvälittäjien valtaosa ei usko asuntojen hintojen enää nousevan seuraavan puolen vuoden aikana.

Pikemminkin hintojen laskupaineet alkavat vähitellen kasvaa. Tiedustelusta ilmenee, että peräti 43 prosenttia kiinteistönvälittäjistä arvioi hintojen kääntyvän laskuun. Yli puolet odottaa hintojen pysyvän ennallaan, mutta vain aniharva uskoo niiden vielä nousevan.

Hintaodotukset vaihtelevat asuntotyypeittäin. Suurimmat laskupaineet kohdistuvat tiedustelun mukaan kerrostaloasuntoihin. Noin 57 prosenttia kiinteistönvälittäjistä arvelee, että seuraavan puolen vuoden aikana kerrostaloasuntoja saa aiempaa halvemmalla. Sen sijaan valtaosa kiinteistönvälittäjistä uskoo rivi- ja omakotitalojen hintojen pysyvän ennallaan. Vain kolmasosa uskalsi povata niiden kääntymistä laskuun.

Kaiken kaikkiaan usko asuntojen halpenemiseen on lisääntynyt PSW Kiinteistömaailman edellisestä, keväällä tehdystä tiedustelusta. Tuolloin vain viidesosa kiinteistönvälittäjistä odotti hintojen laskua puolen vuoden tähtäimellä.

PSW Kiinteistömaailman tuoreeseen tiedusteluun vastasi 318 kiinteistönvälittäjää 45 paikkakunnalta eri puolilta Suomea.

Paineet purkautuneet asuntokaupasta

Tuoreessa tiedustelussa asuntojen halpenemiseen uskovia kiinteistönvälittäjiä on etenkin Keski- ja Pohjois-Suomessa sekä Pirkanmaalla. Nykyhintojen säilymiseen uskovia oli eniten Itä- ja Etelä-Suomessa.

Asuntojen hinnat olivat huipussaan kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa. Sen jälkeen hinnat ovat hakeneet paikkaansa.

-Monilla alueilla hinnat ovat laskeneet. Kysytyimmillä alueilla ja kysytyimmissä asuntotyypeissä hintataso on kuitenkin vielä noussut. Yleinen hinnannousu näyttää kuitenkin tällä erää päättyneen, toimitusjohtaja Paavo Aunola PSW Kiinteistömaailmasta kertoo.

Asuntojen halpenemista edesauttaa se, että laman aikana kertyneet ostopaineet ovat nyt purkautuneet. Paineita kertyi, koska ihmisillä ei ollut huonossa taloustilanteessa edellytyksiä hankkia omaa kotia. Niinpä parina viime vuotena asunnonostajia on ollut normaalia enemmän liikkeellä.

Toinen seikka, joka hillitsee asuntokauppaa on korkojen nousu. Se saa ihmiset entistä varovaisemmaksi.

-Asumisoloja ei paranneta enää pelkästään sen vuoksi, että lainan ottaminen olisi poikkeuksellisen houkuttelevaa, kuten muutamana vuonna on ollut. Yhä suurempi osa kaupoista rahoitetaan nyt käteisellä, Aunola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja