Asunnonostajat osaavat jo kysyä radonpitoisuuksia

Itä-Uusimaalla, Kymenlaaksossa ja Hämeessä on Suomen korkeimmat radonpitoisuudet, mutta paikoitellen korkeita arvoja on muuallakin maassa. Radonhaitta-alueilla talon ostajat kysyvät yhä useammin sen radontietoja ja talon myyjät harmittelevat, ettei heillä ole niitä.

-Radonmittaukset on tehtävä lämmityskaudella, joka kestää marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Kesällä tehdyt radonmittaukset eivät anna luotettavia tuloksia, niiden arvot saattavat olla puolet pienempiä kuin talvella tehdyt. Asunnon ja ulkoilman välinen ero synnyttää alipaineen, joka imee itseensä radonia, vasta silloin näkee todelliset radonarvot, tutkija Heikki Reisbacka Säteilyturvakeskuksesta kertoo.

Jos siis suunnittelee talon myyntiä ensi kesänä, mittaukset on tehtävä ennen kesäkautta, jos aikoo saada luotettavaa tietoa.

37 kuntaa maksaa mittauksen

Yhä harvempi kunta maksaa asukkailleen radonmittauksen. Reisbackan mukaan 37 radonhaitta-alueen kuntaa on vielä suostunut maksumiehiksi. Pienen talon mittaukseen riittää yksi mittauspurkki, joka maksaa 38,80 euroa analyyseineen. Usein tarvitaan kuitenkin kaksi purkkia.

Mittausaika on kaksi kuukautta. Sen jälkeen purkit toimitetaan Säteilyturvakeskukseen analysoitavaksi. Viime talvena tehtiin noin 2000 radonmittausta.

Reisbackalla ei ollut tarkkoja lukuja siitä, miten paljon mitatuissa oli niitä taloja, joissa arvot ylittyivät reilusti. Yleensähän mittauksia ei tilata, ellei epäillä radonpitoisuuden hipovan rimaa. Vanhojen talojen radonpitoisuuden yläraja on 400 becquerelia kuutiometrissä, uusissa taloissa puolet siitä. Reisbacka arvioi, että Suomessa on vielä noin 70 000 asuntoa, jossa 400:n raja ylittyy.

-Niiden löytyminen voi kestää kauan tällä vauhdilla, Reisbacka viittaa 2000 vuosittaiseen radonmittaukseen.

Radon kuin tupakka: toinen sairastuu toinen ei

Tutkija vertaa korkeaa radonpitoisuutta tupakkaan. Tupakoiva ei välttämättä sairastu keuhkosyöpään, eikä korkea radonpitoisuus ole kaikille haitaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt ylimmästä sallitusta radonpitoisuudesta sen tiedon pohjalta, että radon ja sen hajoamistuotteet kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin ja lisäävät keuhkosyöpäriskiä.

Jos mittaus osoittaa, että radonpitoisuutta on laskettava, Säteilyturvakeskuksella on monia ratkaisuehdotuksia pitoisuuden alentamiseksi. Lievissä ylityksissä riittää ilmanvaihdon parantaminen, joskus on rakennettava radonkaivo.

Reisbacka laskee, että korjaavien toimien tarvikkeet maksavat korkeintaan 500 euroa, joten kätevä ihminen pääsee pienillä kustannuksilla. Jos työ on teetettävä ulkopuolisilla, hinnaksi tulee 2000-3000 euroa.

Uusissa taloissa radonhaitat otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa. Näin tehtiin muun muassa Kotkan asuntomessujen taloissa, Reisbacka mainitsi.

STT-Heli Sinkkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja