Asumisen tutkimiseen halutaan lisäpanoksia

Nopeat internet-yhteydet, mediapalvelut, kodin turvallisuus, omaisuuden valvonta, sähköinen talotekniikka, uudet sisustusmateriaalit ja ekoajattelu ovat jo todellisuutta tämän päivän omakotirakentamisessa. Omakotitalojen luvatussa maassa on aina käyttöä uusille ajatuksille.

Muutamaa vuotta aiemmin asuntomessuilla esitellyt erikoisuudet ovat nopeasti tulleet rakentajien tietoisuuteen ja jokapäiväiseen käyttöön. Suurin osa asuntomessuilla vierailevista on käynyt tutustumassa messuihin myös aiempina vuosina.

Osuuskunta Asuntomessujen messupäällikkö Oiva Hilden haluaa messujen toimivan myös tulevaisuudessa uusien ideoiden näyteikkuna. Tyhjästä ideat eivät kuitenkaan synny, vaan myös markkoja tutkimustyötä varten tarvitaan.

-Toivottavasti asumisen tutkimiseen saadaan lähiaikoina uusia voimia ja varoja. Nyt on ollut pitkä aika, jolloin asuminen on ollut aika staattista. Pitäisi ajatella ja tutkia sitä, mitä ihmiset vaativat asumiselta tulevaisuudessa, pohtii messupäällikkö Oiva Hilden.

Tuusulan viime kesän messuille osuuskunta rakennutti 12 miljoonaa maksaneen tulevaisuuden talon. Koetalolle ei ole ostajaa löytynyt, vaikka sitä on kaupattu alle kolmen miljoonan hinnalla.

-Me tehtiin ja maksettiin se itse. Se talo on tulevaisuutta niin pitkälle kuin teknisesti on mahdollista. Avasimme talon rakentamisella uusia ajatuksia sille, millainen talo voi olla tulevaisuudessa, muistuttaa Oiva Hilden.

Yleisöryntäys vai myydyt asunnot?

Kymmenen vuotta asuntomessuja rakentamassa ollut messupäällikkö ei ota kantaa siihen, kumpi on messujen onnistumisen kannalta tärkeämpää, yleisöryntäys vai myydyt asunnot. Molemmista löytyy esimerkkejä viime vuosilta.

-Hyvä kysymys, mutta väärin asetettu. Meidän kannalta tärkeintä on se, että tuote on mahdollisimman hyvä tutustumiskohteena. Tällä tavalla voimme tuoda rakentamisesta kiinnostuneille tavallisille ihmisille ja alan ammattilaisille nähtäville niin hyviä kuin huonoja malleja. Asuntojen myymättömyys ei ole mikään arvo. Tärkeintä on, että kuluttaja saa uusia ideoita ja malleja, muistuttaa messupäällikkö Oiva Hilden.

Kajaanin asuntomessujen omakotitaloilla on omistajat jo tiedossa, sillä valtaosa taloista rakennettiin alueelle perheiden toimesta. Kainuun pääkaupungin syrjäinen sijainti ei houkutellut rakennusfirmoja panostamaan messutalojen rakentamiseen. Aina silloin tällöin rakennusfirmat ovat saaneet maksaa messulaskua pitkään myymättöminä asuntoina.

-Ei minkään kaupungin asuntomarkkinat mene sekaisin 50 asunnon johdosta. Pitkässä juoksussa asunnot kyllä menevät kaupaksi. Enemmän asuntomarkkinoihin vaikuttavat muut suhdannetekijät, vakuuttaa messupäällikkö Oiva Hilden.

Teksti: Pekka Moliis/STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja