Asiantuntijat varoittavat: Tämä trendidieetti onkin humpuukia?

Useat julkkikset ovat viime aikoina hurahtaneet gluteenittomaan ruokavalioon, koska sen uskotaan sekä laihduttavan että parantavan yleisesti terveydentilaa aina vatsavaivojen katoamisesta energisempään elämään.

Terveysasiantuntijat haluavat kuitenkin nyt toppuutella gluteenittomasta ruokavaliosta syntynyttä innostusta, sillä ruokavalion uskotaan olevan pitkällä tähtäimellä jopa haitallinen.

Gluteeniton ruokavalio on välttämätön keliakiaa sairastaville. Keliaakikot saavat oireita vehnästä, ohrasta ja rukiista ja altistuminen voi aiheuttaa muun muassa tulehduksen ohutsuoleen sekä johtaa aliravitsemukseen.

Gluteeniton ruokavalio on viime aikoina noussut suosituksi myös keliakiaa sairastamattomien ihmisten keskuudessa. Roolimalleina useille dieettiä noudattaville toimivat tunnetut julkisuudenhenkilöt, kuten Gwyneth Paltrow ja Victoria Beckham, jotka puhuvat gluteenittoman elämän puolesta.

"Ei tieteellisiä todisteita"

Italialaisprofessoreiden mukaan monet ihmiset saavat nykyään lääkäriltään diagnoosiksi gluteeniyliherkkyyden, kun potevat erilaisia vatsavaivoja. Professoreiden mukaan ei kuitenkaan ole olemassa mitään yksittäistä tapaa diagnosoida kyseistä yliherkkyyttä. Keliakia pystytään toteamaan verikokeiden ja vatsalaukkututkimusten avulla, mutta gluteeniyliherkkyys on vain lääkärin päättelemä diagnoosi potilaan kertomuksen perusteella.

– Gluteenittoman ruokavalion terveyshyödyistä paasataan paljon. Nämä uskomukset tuntuvat kasvavan päivä päivältä ilman minkäänlaista tieteellistä tukea. Tämä meteli on kasvanut ja levinnyt internetistä suosittuihin päivälehtiin, joissa gluteeni on nyt tuomittu laihduttajan viholliseksi, Pavian yliopiston professori Roberto Corazza toteaa.

"Ihminen kehittää itse itselleen oireita"

Italialaisprofessoreiden mukaan vatsavaivat, jotka liittyvät pastaan, leipään tai muihin viljatuotteisiin voivat liittyä oikeasti muihinkin ruokien sisältämiin ainesosiin. Professoreiden mukaan on jopa mahdollista, että joku ihminen kehittää itselleen vakavia vatsaoireita pelkästään ajattelemalla olevansa yliherkkä.

– Emme väitä, etteikö gluteeniyliherkkyyttä olisi olemassa, mutta lisää kliinisiä tutkimuksia tarvitaan, ennen kuin gluteeni voidaan tuomita myrkyksi, professori Antonio Di Sabatino jatkaa.

Professorit toivovatkin, etteivät ihmiset jättäisi gluteenia kokonaan pois ruokavaliostaan, sillä tämä voi johtaa helposti liian vähäkuituiseen ruokavalioon.

Suomalaisasiantuntija: Gluteeniyliherkkyys epämääräinen asia

On arvioitu, että jopa 10-15 prosenttia ihmisistä voisi olla gluteeniyliherkkiä, jolloin olisi syytä puhua jo kansantaudista. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kuitenkin muistuttaa italialaisprofessorien tavoin, ettei tarkkaa diagnoosia kyseiselle yliherkkyydelle ole olemassa.

− Gluteeniyliherkkyys on vielä epämääräinen ja orastavassa vaiheessa oleva asia. Oleellista tässä on, että jos ihminen havaitsee epämääräisiä oireita syömisen jälkeen, se ei vielä tarkoita, että olisi gluteenille yliherkkä tai että yliherkkyys olisi valtavan yleistä. Ennen kuin tästä voi sanoa juuri mitään, täytyy kehittää testi, jolla se voidaan erottaa erityisesti vilja-allergiasta, joka on kokonaan eri asia. Vilja-allergia on aikuisella harvinainen, Fogelholm kommentoi aiemmin Makuja-osiolle.

Myös Fogelholmia huolestuttaa se, että gluteenitonta ruokavaliota hehkutetaan, ennen kuin aiheesta ollaan tehty perusteellisia tutkimuksia. Professori kuitenkin myöntää, että gluteenittomalla ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla voi saada itselleen kevyemmän olemuksen.

− Laihduttamisessa auttaa aina, jos ruokavaliota rajoitetaan kovasti. Tämä ei kuitenkaan johdu gluteenin poisjättämisestä sinänsä, vaan siitä, että suuri määrä raaka-aineita ja elintarvikkeita kielletään eikä niiden tilalle oteta yhtä paljon korvaavaa ruokaa.

Keliakia, vilja-allergia, gluteeniton ruokavalio vai VHH?

Vilja-allergia ei ole sama asia kuin keliakia. Vilja-allergiassa viljan eri proteiinit aiheuttavat allergisen reaktion. Keliakiassa yksi viljan proteiineista, gluteeni, tuhoaa suolinukkaa ohutsuolen pinnassa. Vilja-allergia on yleisintä pikkulapsilla, ja se yleensä häviää kouluikään mennessä

Gluteeniton ruokavalio on puolestaan eri asia kuin hiilihydraatiton tai vähähiilihydraattinen ruokavalio. Gluteenittomassa ruokavaliossa suositellaan syömään muun muassa tattaria, riisiä ja kauraa.

Lähteet: Time Magazine

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja