Asiantuntija vastaa: Saako työntekijää kytätä?

VR on myöntänyt tutkineensa työntekijänsä toimia tämän tietämättä keväällä 2009 ja toimittanut selvityksensä poliisille. Muuta rautatieyhtiö ei ole julkisuuteen tapauksesta kertonut.

Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen vastaa kysymyksiin työntekijöiden valvonnasta.

Millainen valvonta on laillista?

Työnantajalla on normaali valvontaoikeus, mutta valvonnan pitäisi liittyä työn tekemiseen. Ennen puhuttiin Kello-Kallesta, joka valvoi, että työtä tehdään oikealla vauhdilla ja oikeassa paikassa.

Milloin valvonta on laitonta?

Työntekijän yksityiselämän valvonta on laitonta. Meillä on esimerkiksi tapauksia, joissa uskovainen työnantaja on valvonut työntekijänsä vapaa-ajan toimintaa ja siinä raja selkeästi ylittyy. Eräs työntekijä puolestaan kertoi työnantajansa valvovan hänen työoikeuden opintojaan avoimessa yliopistossa.

Voiko työnantaja tutkia työntekijänsä toimia tämän tietämättä?

Yleensä lähtökohta on se, että toimia tutkitaan niin, että työntekijäkin tietää siitä. Sähköposteja työnantaja ei voi lähteä yksin tarkastamaan.

Kameravalvontakin on säädetty laissa niin, ettei sitä ole tarkoitettu yksilön valvontaan, vaan sen on oltava yleistä valvontaa niin, että yksilöt erottuvat mahdollisimman vähän. Kohdennettu valvonta on sallittu poikkeustapauksissa. Jos kassaa kuvataan, niin siinä näkyy työntekijäkin, mutta ideana tässä on kassatyöntekijän turvallisuus.

Voiko työnantaja saada tietoa, mihin numeroihin työntekijä soittaa firman kännykästä?

Kun työnantaja maksaa puhelinlaskun, on sellainen sääntö olemassa, ettei puhelinnumero saa näkyä kokonaan laskussa. Siitä pitää jäädä numeroita pois loppupäästä, ettei työnantaja näe kenelle on soitettu, mutta näkee, jos on soitettu maksullisiin numeroihin tai ulkomaille.

Työnantajat ovat palkanneet yksityisetsiviä seuraamaan työntekijöitä epäilyttävillä sairauslomilla, mitä mieltä olet tästä?

Mikään säännös ei kiellä tätä. Jos työnantaja alkaa käyttää tällaisia keinoja, niiden käyttöönottoa pitäisi käsitellä yt-menettelyssä, että se olisi työntekijöidenkin tiedossa.

Esimerkiksi epäilyttävissä sairauspoissaolotilanteissa työnantaja on mennyt paikan päälle ja nähnyt työntekijän rakentavan omakotitaloa.

Milloin työntekijän kannalta raja mielestäsi ylittyy?

Jos työnantaja asettaa syöttejä ja katsoo, tarttuuko työntekijä niihin. Tämä on hyvin vieras toimintatapa. Esimerkiksi joskus kassatyöntekijöille on laitettu syötiksi niin sanotusti kodittomia rahoja ja seurattu, kenen taskuun ne päätyvät varkausepäilyissä. Oikeusistuimissa tällainen työnantajan toiminta on kuitenkin hyväksytty ja samoin siitä saatu näyttö.

Eli tuomioistuimet suhtautuvat suopeasti näinkin hankittuun näyttöön?

Tuomioistuin voi aina päättää asiasta itse. Eräässä tapauksessa kyse oli tuomarin irtisanomisesta. Työnantaja oli kysellyt sen perusteeksi tietoja tuomarin tekemisistä toisilta työntekijöiltä. Kyseiselle tuomarille ei ollut koskaan kerrottu tästä, vaikka tiedot olivat hänen kannaltaan merkittäviä. Korkein oikeus hyväksyi näytön. Tutkijoiden mielestä ei lainvastaisesti hankittuja tietoja kuitenkaan tulisi ottaa oikeudessa näytöksi.

Onko laissa porsaanreikiä?

Laki sääntelee sähköposteja ja yksityisyyden suojaa työelämässä, mutta muuta kuin teknisin välinein tapahtuvaa valvontaa ei. Lainsäädäntöä ei ole olemassa esimerkiksi työntekijän seuraamisesta tai työnantajan hyväksyttävistä selvitystoimista, kun se epäilee työntekijää epärehellisyydestä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat