Mainos

Asiantuntija väittää: On väärin pakottaa lapset syömään aamupalaa

Asiantuntijan mukaan aamupalan väliin jättämisestä ei ole haittaa – päinvastoin. 

”Aamupala on päivän tärkein ateria.” Tämä on lause, jonka jokainen meistä on taatusti kuullut. Lukuisten tutkimusten ja asiantuntijoiden lausuntojen mukaan aamupala käynnistää aineenvaihdunnan, antaa energiaa ja auttaa keskittymään. Erityisesti koululaisten aamupalaa pidetään tärkeänä niin oppimisen kuin jaksamisenkin kannalta.

Nämä uskomukset ovat saaneet nyt haastajan, sillä biokemian professori Terence Kealeyn mukaan aamupala ei välttämättä ole niin hyvä asia kuin yleisesti luullaan. Breakfast is a Dangerous Meal -kirjan kirjoittaneen Kealeyn tavoitteena onkin saada ihmiset luopumaan runsaasti hiilihydraatteja ja sokeria sisältävistä aamupaloista.

Aamupalaan pakottaminen "pahoinpitelyä"

Buckinghamin yliopistossa työskentelevä Kealey perustaa havaintonsa omiin kokemuksiinsa. Kakkostyypin diabetesta sairastanut nainen kertoo päässeensä eroon sairaudestaan luovuttuaan aamupalan syömisestä. Hän uskookin, että aikuisten kohdalla aamupala on yksi syy ylipainoon ja kakkostyypin diabeteksen syntyyn. 

Kealey ei myöskään usko, että aamupalasta olisi erityistä hyötyä lapsille. Hänen mukaansa lasta ei koskaan tulisi pakottaa syömään aamiaista.  

– Lasten tulisi itse saada päättää, haluavatko he aamiaista. Useimmat lapset eivät halua syödä aamulla, Kealey neuvoo.

–  Jos olet huolissasi, anna heille omena tai vastaava, mutta ajatus siitä, että sinun pitäisi pakottaa lapsi syömään aamiaista, on yksi pahoinpitelyn muoto, Keaney toteaa.

Toisin kuin yleisesti ajatellaan, naisen teorian mukaan aamupala ei hillitse syömistä myöhemmin päivällä, lähes päinvastoin. Kealeyn mukaan elimistömme kortisolitaso on aamuisin koholla, ja aamupalan nauttiminen vain kannustaa syömään entistä enemmän.

Laatu kaikkein tärkein asia 

Ravinto- ja liikunta-alan tutkija Kathleen Alleaume suhtautuu kriittisesti Kealeyn väitteeseen. Hänen mukaansa väite siitä, että aamupala olisi lasten pahoinpitelyä, menee naisen mukaan liian pitkälle. Alleumen mukaan on olemassa paljon näyttöä siitä, että aamupala tukee oppimista.

Alleaumen mukaan sen, että luopuu hiilihydraateista ja sokereista, ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa aamupalasta luopumista. Hän kehottaa nauttimaan kasvispitoisen aamupalan noin tunnin sisällä heräämisestä.

Äidin ja terevyskirjailija Alisa Latton mukaan aamupalan syöminen on lapsille äärimmäisen tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on aamupalan laatu. Sokeristen murojen sijaan nainen kehottaa tarjoamaan lapsille aamupalaksi kananmunia, puuroa, täysjyvää ja smoothieita.

Lähteet: Kidspot, Dailymail 

***

12:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.