Asiantuntija: Tällainen on sopiva makupala lemmikille

Voiko päivittäistä ravintoa käyttää lemmikille myös makupalana? Voiko lelu olla lemmikille sopiva palkinto siitä, että on toimittu toivotulla tavalla? Mistä tietää, mikä makupala on sopivin juuri omalle lemmikille?

Lemmikin palkitsemisesta puhuttaessa tärkeä kysymys on se, mikä oikeastaan sopii makupalaksi eli palkinnoksi koiralle sen jälkeen, kun tämä on käyttäytynyt toivotusti. Eläintenkouluttaja vastasi kinkkisiin kysymyksiin ja selvensi sitä, mikä on sopiva makupala lemmikille kuin lemmikille.

Lemmikki määrittelee sopivan palkinnon

Asiantuntija kertoo, että sopivan makupalan löytämisessä ensisijaisen tärkeää on ottaa huomioon se, mitä lemmikki osoittaa käytöksellään pitävänsä sopivana palkintona onnistuneista suorituksistaan.

– Lemmikki määrittelee itse sen, mikä sitä palkitsee, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja ja koirahieroja Tiina Korhonen koirien monitoimitalo Nuuskulasta tiivistää.

On hyvä pitää mielessä, että erilaisissa olosuhteissa saattavat toimia täysin erilaiset palkinnot. Vaikka lemmikille riittäisi kotioloissa palkinnoksi tuttu herkku, ei sama makupala välttämättä innosta lemmikkiä toimimaan, kun ympärillä on odottamattomia häiriötekijöitä.

– Jos lemmikki pystyy tekemään mestariluokan suorituksia omassa olohuoneessa tai omalla pihalla jollain kuivanappuloilla, niin se ei välttämättä ole sopiva palkinto silloin kun lähistöllä on koiria, lintuja tai muita häiriötekijöitä, Korhonen toteaa.

Lelu ei välttämättä sovi lemmikille palkinnoksi

Toivotun käytöksen palkitsemisen ei tarvitse aina tarkoittaa herkkuja. Lemmikki voidaan palkita myös muin aktiivisin keinoin.

– Palkinto voi olla esimerkiksi se, että pääsee tervehtimään jotakuta, Korhonen neuvoo.

Toisinaan lemmikkejä palkitaan ahkerasti leluilla. Toimiakseen palkintoina toivotun käytöksen vahvistajina on syytä kiinnittää huomiota siihen, kiihdyttääkö lelun saaminen lemmikkiä. Kiihtyminen saattaa pahimmillaan tehdä hallaa yhteisen oppimistuokion tavoitteille.

– Lelu on aika useasti kiihdyttävä palkinto ja kun lemmikki on kiihtyneessä mielentilassa, niin oppiminen on hitaampaa, Korhonen kertoo.

Lemmikki vaatii oppiakseen nopeita toistoja ja niiden toteuttaminen saattaa leluilla olla yllättävän haastavaa, sillä palkinnon saanti ei saa venähtää.

– Jos lemmikki saa itse leikkiä jollain lelulla, niin palkan kesto on suhteessa hyvin pitkä, joka tarkoittaa myös sitä, että oppiminen hidastuu, Korhonen summaa.

Lemmikin tulee olla valmis tekemään töitä palkinnon eteen

Jotta toimiva palkinto lemmikille löytyisi, on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaisen palkinnon saadakseen lemmikki on valmis näkemään vaivaa. Tässäkin vaiheessa tärkeää on antaa painoarvoa omistajan mieltymysten sijaan nimenomaan lemmikin mieltymyksille.

– Kun me alamme luoda sellaista suhdetta eläimeen, että alamme kouluttaa sitä, niin meillä täytyy olla sellaisia palkkioita, joiden eteen se on valmis tekemään töitä, Korhonen selventää.

Lemmikit ovat yksilöitä ja joskus täytyy olla valmis näkemään vaivaa, jotta kuhunkin tilanteeseen sopiva palkinto löytyy. Hetkessä ei kannata luovuttaa, vaikka lemmikki olisi tavallisesti nirso, sillä sopivan palkinnon löytyminen mahdollistaa johdonmukaisen kouluttamisen.

– Täytyy olla sellainen tapa vahvistaa toivottua käytöstä palkkioilla, jota lemmikki arvostaa, Korhonen toteaa.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat