Asiantuntija suomii lasten netinkäyttöä: "Kun annat lapsellesi puhelimen, annat hänelle oikeasti gramman kokaiinia"

Jopa 13-vuotiaita hoidetaan teknologian aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Kumman antaisit mieluummin lapsellesi, viinipullon vai oman puhelimen? Entä, jos ne aiheuttaisivat samankaltaisia ongelmia?

Addiktioiden hoitoon erikoistunut terapeutti Mandy Saligari kuvaa älypuhelinta kokaiinin kaltaiseksi koukuttajaksi. Independent-lehden mukaan Saligari kertoi, että puhelin voi olla ensikosketus addiktioon.

– Sanon aina ihmisille, että kun annat lapsellesi tabletin tai puhelimen, annat hänelle oikeasti pullon viiniä tai gramman kokaiinia, Saligari kuvasi tilannetta koulutuskonferenssissa, jossa koulutti ammattilaisia.

Saligarin mukaan harva vanhempi jättäisi lastaan yksin vaarallisen aineen kanssa, mutta puhelinta tai tablettia lapsi saa usein käyttää häiriöttä.

Saligarin mukaan jopa 13-vuotiaita hoidetaan teknologian aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Moni ajattelee riippuvuutta edelleen vain päihdeongelmana, vaikka todellisuudessa riippuvuus voi syntyä myös ruokaan, liikuntaan ja vaikkapa eroottisten viestien lähettelyyn eli sekstailuun.

Saligarin potilaista kaksi kolmasosaa on 16-20-vuotiaita, ja he etsivät apua addiktioonsa.

– Monet asiakkaistani ovat 13- ja 14-vuotiaita tyttöjä, jotka ottavat osa sekstailuun ja kuvaavat sekstaamista "täysin normaaliksi", Saligari kuvaa.

Esimerkiksi alastonkuvan lähettäminen on monille normaalia; "väärää" siitä tulee vasta, jos vanhemmat saavat tietää.

– Jos lapsi opetetaan arvostamaan itseään, hän hyväksikäyttää itseään tällä tavoin vähemmän todennäköisesti. Kysymys on itsekunnioituksesta ja kysymys on identiteetistä.

Saligarin mukaan puhelinriippuvuutta on kuitenkin mahdollista hoitaa ja ehkäistä. Hänestä olisi mahtavaa, jos esimerkiksi koulut vaatisivat nuoria käyttämään vähemmän puhelimiaan.

***

1:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja