Mainos

Asiantuntija: Näin sinua vakoillaan netissä

Yksityisyyden suojaamiseen kiinnitetään erilaisten teknisten laitteiden lisääntyessä yhä enemmän huomiota. Varsinkin verkossa henkilötietojen kalastelu saa jatkuvasti uusia muotoja. Toisaalta esimerkiksi verkkoyhteisö Facebook kerää miljoonia jäseniä.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen pitää huolestuttavana sitä, että eri yhteisöjen kautta niihin liittyneiden henkilötietoja saattaa päätyä mm. erilaisten yritysten käyttöön.

- Amerikkalaiset ovat kehittäneet palveluita, joihin kaikki maailman ihmiset kirjoittavat henkilökohtaisia salaisuuksia ja luottamuksellisia tietoja. Ne tiedot menee yritysten palvelimille, josta niitä käytetään kaupallisiin tarkoituksiin. Niitä saatetaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, joista me ei tiedetä mitään, Järvinen sanoo.

Järvinen käyttää esimerkkinä henkilötietojen varastamisesta myös biopassia. Jos ihminen hakee uutta passia, sormenjälki ja kasvokuva tallennetaan passiin sähköisesti. Järvisen mukaan passista on mahdollista lukea henkilötiedot, kun se on turistin taskussa. Tähän on kehitetty yksinkertainen apu. Passia suojaa foliokannet, jotka estävät henkilötietojen luvun.

Langattoman verkon käyttäjä ei voi luottaa olevansa piilossa kotikoneensa näytön takana. Järvinen muistuttaa, että langattomien tukiasemien sijainti voidaan määrittää kaupunkialueella. Niiden avulla verkko-osoite on löydettävissä talon tarkkuudella.

Näkymättömyys mahdollista

Huolimatta seurannan mahdollisuuksista, verkossa on myös mahdollista liikkua huomaamatta ja jälkiä jättämättä.

- Siihen on olemassa moniakin keinoja tilanteesta riippuen. Esimerkiksi julkinen, avoin wlan, joita on monissa ostoskeskuksissa tai vaikkapa Helsingin keskustassa, sen käyttäjää on vaikea jäljittää. Sitten on erilaisia Prepaid -liittymiä tai anonyymiproxeja, joiden kautta voi kierrättää yhteyden.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.