Mainos

Asiantuntija: Kiviniemi ei halunnut ottaa riskiä

MTV3:n vaaliasiantuntijan, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlundin mukaan keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen luopumisen syy on puoluekentän kadonnut tuki.

– Sitä riskiä hän ei halunnut ottaa, että häviäisi kesäkuun puoluekokouksessa, Grönlund tiivistää.

Lisäksi puheenjohtajakisaan lähteneen Paavo Väyrysen hiljattainen tv-esiintyminen, jossa Väyrynen vieritti syytä keskustan kehnosta kannatuksesta Kivinimen päälle, saattoi Grönlundin arvion mukaan olla liikaa.

– Vaikka Kiviniemi muuta väittääkin, taisi Väyrysen esiintyminen Ylen Ykkösaamussa olla aikamoinen kylmä suihku niskaan.

Grönlund uskoo, että Kiviniemen vetäytyminen tuo kisaan uusia nimiä konkaripoliitikkojen Väyrysen ja Mauri Pekkarisen rinnalle. Väyrysen valinta puheenjohtajan pallille olisi Grönlundin mielestä erikoinen ratkaisu.

– Onko puolueessa tilausta tällaiselle vanhemmalle valtiomiehelle, mene ja tiedä. Ainakin näin ulkopuolelta katsottuna vaikuttaisi kovin oudolta, jos puolueen kunniapuheenjohtaja ja vuosikymmeniä sitten puheenjohtajuudesta luopunut Väyrynen valittaisiin uudelleen. Etenkin, jos puolue halutaan kasvu-uralle.

"Helsinkiläisyys hiertää"

Grönlundin mielestä kentän usko puheenjohtajaansa on horjunut osittain maantieteen takia.

– Viime eduskuntavaaleista tehty tutkimus kertoo, että selkein tekijä, joka keskustan äänestäjiä yhdistää, on halu pitää koko Suomi asuttuna. On aika vaikea yhtälö, että puolueen puheenjohtaja on tällöin valittu eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

Vaikka Grönlund pitää Kiviniemen luopumispäätöstä harvinaisena, ei se toisaalta ole kovin yllättävä.

– Ymmärrän hyvin, jos hän ei jaksa vetää kivirekeä enää perässään.

Kaiken kaikkiaan Grönlund pitää puolueiden puheenjohtajien pestejä kuluttavina. Se on Grönlundin mielestä yksi syy, miksi puoluejohtajan paikka on kesällä haussa niin keskustassa kuin RKP:ssä, jonka puheenjohtaja Stefan Wallin ilmoitti luopumisestaan lauantaina.

– En kyllä itse kadehdi puoluejohtajia. He tekevät aika vähäisellä korvauksella aika huimaavaa ympärivuorokautista, raskasta työtä. Pidänkin täysin kohtuuttomana sitä kritiikkiä, jota puoluejohtajia kohtaan esitetään esimerkiksi internetissä, Grönlund puuskahtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.