Asiantuntija Kiinan ulostulosta: "Moskovan päässä laskelmoidaan uudestaan" – mutta suorasta sotatoimien tuomitsemisesta ei ole kyse

Asiantuntija valottaa Kiinan todellista motiivia Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisen taustalla 6:53
Asiantuntija valottaa Kiinan todellista motiivia Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisen taustalla,

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori ei vielä sanoisi Kiinan yksiselitteisesti tuominneen Venäjän toimia Ukrainassa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkaisi Venäjän hyökkäyssodan tuomitsevan lausunnon Twitterissä yhdessä Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessorin Mikael Mattlinin mukaan tämä ei vielä tarkoita yksiselitteisesti Kiinan ottaneen tiukempaa kantaa Ukrainan sotaan.

– Täytyy olla todella tarkka ja varovainen tulkinnoissa, Mattlin kertoo.

Macronin julkaisemassa lausunnossa esiin nostettu Ukrainan koskemattomuuden ja suvereniteetin kunnioittaminen on Mattlinin mukaan linjassa Kiinan aikaisemman kannan kanssa.

Kiinan aiemmissa vastaavissa ulostuloissa asetelma on ollut samanlainen.

– Asian esittää läntinen johtaja jonkinlaisena yhteisenä positiona tai, että keskustelussa on Kiinan johtajan kanssa päädytty tähän, mutta Kiinan johtajan suusta ei olla suoraan kuultu samaa, Mattlin kertoo.

Kiinan ulostulolla ei välttämättä ole suoranaista vaikutusta mahdollisiin rauhanneuvotteluihin, mutta se antaa Venäjälle viestin.

– Ehkä voi Moskovan suuntaan nähdä tällaisen viestin, että taustatukea ei tule. Se omalta osaltaan ehkä aiheuttaa sitä, että Moskovan päässä laskelmoidaan uudestaan, kuinka pitkään kannattaa jatkaa tällä tiellä, Mattlin toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat