Asianajajan huumesyyte nurin - muille sata vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt 51-vuotiaan tamperelaisen asianajajan syytteet isossa huumejutussa. Miestä syytettiin avunannosta törkeään huumausainerikokseen vuosina 2007-2009, mutta oikeus ei siihen löytänyt näyttöä.

Syytteen mukaan asianajaja olisi välittänyt tietoa ja kirjeitä yhden huumekoplan päätekijän ja muiden rikollisten välillä. Päätekijäksi epäilty istui tuolloin vankilassa.

Asianajajan mukaan hän oli saanut päämieheltään 50-60 kirjettä, muttei ollut välittänyt niitä eteenpäin. Asianajaja oli lopulta antanut kirjeet oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti poliisille.

Poliisitutkinnan aikana asianajajan puhelin oli kuuntelussa, mutta nämä nauhatkaan eivät oikeuden mukaan todistaneet suusanallisesta tietojen välittämisestä. Jutussa ei ilmennyt myöskään, että asianajaja oli toteuttanut päämiehensä pyytämiä toimia.

Oikeus piti osaa asianajajan toimista epätavallisina, muttei rikoksina.

Yhteensä sata vuotta vankeutta

Jutussa oli kyse kaikkiaan muutamista kymmenistä amfetamiinikiloista ja käräjäoikeuden langettamat tuomiot olivat pitkiä. Suurin osa huumeesta salakuljetettiin Virosta.

Vankeustuomiot jutussa:

Sven Raa 12 v 3 kk

Kari-Pekka Koukka 11 v 8 kk

Kim Kjellman 10 v 6 kk

Sulev Laurfeld 10 v 4 kk

Tomi Hattunen 9 v 11 kk

Keijo Smolander 9 v 6 kk

Markku Tarkiainen 8 v 6 kk

Igor Zverev 7 v 6 kk

Laimonas Miciulevius 7 v 6 kk

Argo Paalman 5 v 6 kk

Juha Puustinen 5 v

Gian-Carlo Nevalainen 5 v

Olli Nieminen 4 v

Syytteistä vapautetun asianajajan aiempi päämies Keijo Smolander tuomittiin 9 v 6 kk vankeuteen. Oikeus piti Smolanderin aiempaa rikollisuutta koventamisperusteena. Smolander on tuomittu viimeisen viidentoista vuoden aikana yhteensä 23 vuoden ja 6 kuukauden mittaisiin vankeusrangaistuksiin törkeistä huumausainerikoksista. Käräjäoikeus katsoi Smolanderin syyllistyneen yhteen törkeään huumausainerikokseen ja hylkäsi kolmetoista syytettä.

Syyttäjä oli väittänyt Smolanderia huumeliigan johtajaksi, mutta käräjäoikeuden mukaan sellaisesta ei ollut näyttöä. Oikeus ei pitänyt salakuljettajien toimia erityisen organisoituna.

- Ennemminkin asiassa on ollut kysymys siitä, että he ovat suhteellisen itsenäisinä toimijoina saadakseen itselleen taloudellisesta hyötyä huumausainerikoksesta menetelleet kerrotulla tavalla, käräjäoikeus totesi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat