Jääkiekon SM-liiga jakoi eilen parin viikon takaisesta European Trophyn ottelusta kovat rangaistukset Jokereille ja HIFK:lle. Kuudelle pelaajalle ja kolmelle valmentajalle jaettiin yhteensä 71 ottelua peli- ja toimitsijakieltoa.
Asiasta on meneillään myös poliisitutkinta. Entinen jääkiekkoilija, nykyinen asianajaja Henry Saleva pitää selvänä, että poliisin tutkinta johtaa aikanaan myös rikosoikeudellisiin tuomioihin.
– Jos tämä jäisi tähän, eikä tuomiolaitos puuttuisi, ei kenenkään oikeudentaju sitä ymmärtäisi. Se on selvä, että Semir Ben-Amor tullaan tuomitsemaan, mutta se, mikä tuomio on, aika näyttää, Saleva sanoo.
Jokereiden valmentajia Tomi Lämsää ja Tomek Valtosta on myös julkisesti epäilty siitä, että he käskivät Ben-Amorin hyökkäämään HIFK:n Ville Peltosen kimppuun. SM-liiga otti myös rangaistuksissaan kantaa heidän toimiinsa, ja liiga piti selvänä, että ohjausta väkivallantekoon on tapahtunut.
– Heidän menettelynsä on yllytystä väkivaltaiseen tekoon. Heitä tullaan tutkimaan ainakin rikoksesta epäiltynä, mutta se, riittääkö näyttö syytteeseen ja tuomitsemiseen, se on sen ajan murhe, Saleva veikkailee.
Ilta-Sanomat julkaisi eilen videon, jossa kuullaan lehden mukaan, että Jokeri-leirissä pidetään tarkasti silmällä, koska Peltonen menee jäälle, ja kun myös Ben-Amor hyppää kentälle, hänen peräänsä kuuluu huuto: "Tapa se!" Se on Salevan mielestä luotettava aihetodiste, joka näyttää, että Ben-Amoria käskytettiin.
– Kun näitä rikosjuttuja olen hoitanut, niin nauhoituksen perusteella tämä on suunniteltu etukäteen. Käskytys ei tapahtunut valmentajan päähänpistona, vaan kyllä se oli etukäteen tiedetty, että Peltonen on se kohde, Saleva sanoo.
– Kovan luokan pelaajalle on tehty selväksi, kuka on kohde, ei ehkä joukkueen yleisessä pelipalaverissa, mutta valmentaja on sopinut, että "sinä olet se, joka sen hoitaa".
Saleva näkee, että kun poliisiylijohtaja Mikko Paaterokin on asiaan puuttunut, ei poliisi voi tappaa asiaa tutkintavaiheeseen. Syyttäjän syyttämistä hän pitää yhtä varmana. Valmentajien käskyttäminen ja sen mahdolliset rangaistukset ovat kuitenkin hankala asia.
– Puhun juridisesti yllytyksestä. Se on ensin näytettävä toteen, että näin on tapahtunut. Sen jälkeen täytyy tutkia se, mitä se pitää sisällään ja mihin yllyttäjän tahallisuus ulottuu. Nyt kun oli tuollaiset sanat käytössä, niin ne on kovemmat kuin pahoinpitelyyn yllyttäminen, Saleva pyörittelee.
Poliisitutkinta on edennyt nopeasti, mutta vielä voi mennä Salevan mukaan kuukausia, ennenkuin tiedetään, syytetäänkö esimerkiksi Jokereiden valmennusjohtoa.
Jos valmentajia tullaan syyttämään, voivatko he toimia valmentajina?
– Pitäisin sitä ainakin seuran maineen kannalta aika hankalana, Saleva sanoo.
Henry Saleva Huomenta Suomessa:
määritellään kartan sijainti