Asiakkaat lähes pakotettuja lääkevaihtoon

Lääkevaihdosta apteekissa kieltäytyvä asiakas saa vastedes itse maksaa pullikoinnistaan. Huhtikuun alusta Kela-korvaus maksetaan halvimman vastaavan valmisteen mukaan. Lääkevaihdon piiriin on tulossa lisää lääkkeitä, mikä tuo säästöjä monelle potilaallekin.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on säästää uudella viitehintajärjestelmällä reilut 80 miljoonaa euroa vuodessa. Puolet tästä säästäisi asiakas pienempinä omavastuina ja toisen puolen yhteiskunta alentuvina Kela-korvauksina.

Viitehintajärjestelmässä samaa ainetta sisältävät Kela-korvattavat lääkkeet on niputettu samaan ryhmään. Lääkkeiden hintalautakunta on määrännyt ryhmälle viitehinnan, joka on ryhmän halvin hinta lisättynä parilla eurolla. Tästä maksetaan Kela-korvaus, käyttipä mitä lääkettä tahansa.

Kelan erikoistutkija Jaana Martikainen arvioi suuren osan säästöistä tulevan lääkevaihdon laajenemisesta, sillä patenttisäädösten muutos tuo uusia valmisteita vaihdon piiriin.

Uudistuksesta hyötyvät etenkin verenpaine-, Alzheimer-, astma- ja kolesterolipotilaat. Myös psykoosi- ja Parkinson-potilaat saavat uusia valmisteita lääkevaihtoon. Heidän lääkkeensä korvataan kuitenkin kokonaan, joten vaihdosta ei ole iloa potilaalle.

Säästöjä odotetaan hintakisasta

Kelan tutkimusprofessori Timo Klaukka arvioi, että apteekissa tapahtuvilla lääkevaihdoilla on tähän mennessä säästetty 180 miljoonaa euroa. Hintakilpailu on leikannut menoja vielä enemmän. Lääkevaihto alkoi vuonna 2003.

Myös erikoistutkija Martikainen uskoo hintakilpailun tuovan suurimmat säästöt.

- Ainakin silloin kun lääkevaihto alkoi, niin hintakisa käynnistyi heti. Jossain lääkeryhmässä se voi kestää useita vuosia.

Lääkäri on kieltänyt lääkevaihdon tähän asti hyvin harvoin. Sen sijaan joka kymmenennen reseptin kohdalla asiakas kieltänyt itse ottamasta apteekissa ottamasta halvempaa tuotetta. Vastedes kieltäjänä onkin entistä useammin lääkäri.

-Vaihtokieltojen määrä tulee lisääntymään hoidollisista syistä.

Martikainen uskoo näin käyvän psyykelääkkeiden osalta. Vaihtokiellot ovat perusteltuja myös vanhuksilla, joilla on paljon lääkkeitä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat