Mainos

Arvio: Suomesta ei löydy riittävästi työntekijöitä uusiin risteilijöihin

Osa TUI Cruisesin laivatilausten tuomista töistä valuu ulkomaille, arvioi Telakkateollisuuden alihankkijoiden puheenjohtaja Juha Hietarinta.  

Laivasähkötyön toimitusjohtajana toimivan Hietarinnan mukaan tekijöitä ei Suomesta löydy kylliksi ainakaan kilpailukykyiseen hintaan. Virolainen alihankintayritys tulee välillä halvemmaksi kuin oma työntekijä.  

– Laivasähkötyössä olemme pystyneet palkkaamaan nuoria Suomesta, mutta löytyykö työvoimatoimiston kirjoilta telakkatyöstä kiinnostuneita maalareita? Hitsareita on tuotu Kroatiaa myöten, ja pulaa on myös kotimaisista sisustusasentajista.  

Suomen valtio ja saksalainen Meyer Werft kertoivat eilen ostavansa Turun telakan korealaiselta STX:ltä. Samalla kerrottiin, että TUI Cruises tilaa telakalta kaksi uutta risteilijää, joiden on arvioitu tuovan kaikkiaan 10 000 henkilötyövuotta.  

Hietarinnan mukaan alihankkijayhdistyksen liki 40 toimittajaa painottuvat Lounais-Suomeen, mutta merkittäviä valmistajia on myös esimerkikiksi Lieksassa Pohjois-Karjalassa.  

– Erikseen on vielä tuhansia tavarantoimittajia, kuten kone- ja huonekaluyrityksiä ja rakennusmateriaalien valmistajia. Välillisesti kaupasta hyötyvät niin taksiautoilijat kuin majoituslaitokset, muistuttaa Hietarinta.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.