Ars Fennica-ehdokkaat valittu

Vuoden 2001 Ars Fennica -palkintoehdokkaat on valittu. Kaikki viisi ehdokasta ovat tällä kertaa Suomesta. Suurta pohjoismaista kuvataidepalkintoa tavoittelevat taidemaalari Johanna Ehrnrooth, kuvanveistäjä Helena Hietanen, taidemaalari Heli Hiltunen, kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen ja taidemaalari Jukka Korkeila.

Tunnustuksen jakaa 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiö. Palkintoon kuuluu 200 000 markan rahapalkinto, voittajan tuotantoa esittelevä julkaisu sekä näyttelyt Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä ja Oulun taidemuseossa. Voittaja julkistetaan maaliskuussa.

Palkinnonsaajan päättää saksalaisen Wolfsburgin taidemuseon johtaja Gijs van Tuyl, joka vierailee ehdokkaiden ateljeissa alkuvuodesta. Tunnustus annetaan vuosittain ansioituneelle kuvataiteilijalle kiitokseksi korkeatasoisesta ja persoonallisesta luovasta työstä. Palkinnonsaajat ovat olleet pohjoismaisia, baltialaisia ja suomalaisia taiteilijoita. Viime vuonna Ars Fennican sai islantilainen Hreinn Fridfinnsson.

Muotokielen uudistajia

Ehdokkaat on nimennyt Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiön Ars Fennican palkintolautakunta, johon kuuluivat puheenjohtajana valt. maist. Henna Niemistö ja asiantuntijajäseninä museonjohtaja Ulla Huhtamäki, taidemaalari Juhana Blomstedt ja kuvanveistäjä Heikki Häiväoja. Kaikki ehdokkaat asuvat ja työskentelevät Helsingissä.

Kilpailun juniori on 1968 Hämeenlinnassa syntynyt Jukka Korkeila, joka sai viimevuotisen Vuoden nuori taiteilija -palkinnon yhdessä Janne Kaitalan ja Janne Räisäsen kanssa. Vanhin ehdokkaista on 1952 Iisalmessa syntynyt Kaarina Kaikkonen. Johanna Ehrnrooth on syntynyt 1958 Helsingissä. Kotikaupunkinsa lisäksi hän työskentelee Pariisissa, jossa hän on myös opiskellut ja pitänyt ensimmäisen näyttelynsä 1982. Ehrnrooth käyttää temperaa ja pastellia teoksissaan. Hänen taiteensa käsittelee katsomisen ehtoja, ja peilin ja lasin heijastukset sekä kahvilakuvat ovat usein hänen pääteemojaan.

Helena Hietanen on syntynyt 1963 Helsingissä. Hänen veistoksensa ja installaationsa käsittelevät aiheita, jotka liittyvät läheisesti henkilökohtaisiin elämänkokemuksiin. Häntä kiinnostavat erityisesti luonnonvalon ja keinovalon yhdistäminen, varjo ja valon vaihtelu. Hänen materiaalivalikoimaansa lukeutuvat mm. kumi, hiukset ja optiset kuidut. Hietanen sai viime vuonna Kuvataiteen valtionpalkinnon tunnustuksena kuvanveiston muotokielen uudistamisesta.

Heli Hiltunen, syntynyt 1960 Heinolassa, esittelee laajoja, moniosaisia teossarjoja, joissa hän tarkastelee samaa kuva-aihetta sekä valokuvina että maalauksina. Sarjat muistuttavat rakenteellisesti elokuvaa, olennaista on kuvien sisäinen liike. Kierrätysmateriaaleja työssään hyödyntävä Kaarina Kaikkonen tunnetaan etenkin tilateoksista, joita hän on tehnyt miesten pikkutakeista ja housuista.

Kaikkonen ja Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat rakensivat kesäkuussa Helsingin tuomiokirkon portaille tilateoksen, joka koostui 3000 käytetystä pikkutakista. Kilvan kuopus, taidemaalari Jukka Korkeila tarttuu niin filmin, tv:n ja sarjakuvan muistumiin kuin itse maalaamisenkin tematisointiin. Hän hajottaa kuvan tuhansiksi palasiksi ja yksityiskohdiksi, kuormittaen kankaan moninaisin sitaatein ja virikkein. Korkeila opiskeli Kuvataideakatemian jälkeen vuoden Berliinin taidekorkeakoulussa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat