Aromeja Aasiasta Afrikkaan – tee hurmaa suomalaisia

Vihreää, valkoista ja mateeta – teen ystävät suhtautuvat rakastamaansa juomaan yhtä intohimoisesti kuin hyvien viinien harrastajat. Keisarillinen juoma ansaitsee myös arvoisensa kattauksen.

Moni suomalainen teen ystävä on löytänyt maailman teekulttuureista oman suosikkinsa. Toisaalta terveydelle hyvää tekevän juoman ympärille voisi täälläkin luoda omat tapakoodinsa.

– Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa juoda teetä, markkinointijohtaja Kristiina Nordqvist Nordqvistin teehuoneesta rohkaisee.

Toiselle sopii yrittitee, toinen taas haluaa juoda teensä englantilaisittain maidon kanssa. Kun maitotilkan vielä muistaa kaataa kuppiin ennen teetä – englantilaisen yläluokan tapaan – se ei myöskään värjää posliinikupin sisäpintaa.

Laatua suomalaisista teehuoneista

Teen juonti tuli Suomeen Venäjältä. Suomen vanhin teehuone on Viipurissa jo 1800-luvulla toimintansa aloittanut Sergejeff, jonka valikoimiin kuuluu muun muassa kuuluisa huipputeemerkki, Taylors of Harrogate.

Laadukkaita teelaatuja suomalaiseen makuun tarjoavat myös Mokkamestarit, Turun Tee ja Mauste, Nordqvist ja Forsman Tee. Monipuolisista valikoimista löytyy niin mustia teelaatuja, aromatisoituja sekoituksia kuin luomuakin.

Teellä on huomattu olevan terveysvaikutuksia. Etenkin valkoinen ja vihreä tee sekä rooibos sisältävät runsaasti antioksidantteja ja mineraaleja. Valkoisessa teessä on esimerkiksi kalsiumia.

– Tee maistuu hyvältä, ja siitä tulee hyvä olo, Reija Paakkinen Mokkamestareista tiivistää keisarillisen juoman suosion syitä.

Aromeja ja antioksidantteja

Teen tuotannossa lajike, kasvupaikka, ilmasto, maaperä ja valmistusmenetelmät vaikuttavat lopputulokseen. Vihreä ja musta tee tehdään saman teepensaan lehdistä, mutta makuerot johtuvat lehtien erilaisesta käsittelytavasta. Mustan teen maltainen, täyteläinen aromi vetoaa kahviin tottuneisiin nautiskelijoihin. Sitä tuotetaan Intian ja Kiinan lisäksi Ceylonissa, Keniassa ja Indonesiassa.

Vihreä tee puolestaan on terveellinen vaihtoehto kahville, sillä se sisältää antioksidantteja ja rauhoittaa vatsaa. Se on suosittua etenkin Japanissa ja Intiassa. Valkoinen tee on kiinalaisessa lääketieteessä arvostettu juoma, sillä se sisältää vihreääkin teetä enemmän antioksidantteja. Hivenaineita on runsaasti myös käsityönä tehdyssä keltaisessa teessä.

Oolong tai Wu-long on rikasarominen, puolihapetettu teelaatu, jossa on pitkä jälkimaku. Pitkään hapetettu tee on tummaa ja pähkinäistä, lyhyen aikaa käsitelty puolestaan vaaleaa ja vihreän teen kaltaista. Oolong-teetä haudutettaessa vesi saa olla tavallista kuumempaa, noin 90-asteista. Haudutusaika vaihtelee maun mukaan kahdesta neljään minuuttiin.

Rooibos on peräisin Etelä-Afrikan länsirannikolta. Juoman punainen väri johtuu hapetuksesta. Kofeiiniton rooibosh sopii hyvin iltajuomaksi, ja se sisältää runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja.

Yerba-puun lehdistä valmistettu mate on teeperheen eteläamerikkalainen helmi. Maultaan se on yrittinen ja voimakasarominen. Juoman sisältämä mateiini tekee siitä piristävän. Perinteisesti mate nautitaan suodatinpillillä pyöreästä kupista.

Oikeat välineet helpottavat hauduttamista

Teen haudutusaika riippuu teelaadusta ja lehtien koosta. Teelehdet pitää muistaa ottaa pois vedestä sopivassa vaiheessa, ettei juomasta tule kitkeää. Liian pitkää haudutusta tulee välttää etenkin karussa maaperässä kasvaneen Darjeeling-teen kohdalla.

Tavallisesti vihreää teetä haudutetaan vähemmän kuin mustia teelaatuja. Mustaa teetä haudutettaessa vesi voi olla kiehuvaa, mutta muiden kohdalla vesi on hyvä jäähdyttää teelaadusta riippuen 75–90-asteiseksi. Teesihti on haudutuksen tärkein apuväline. Moderniin teehetkeen sopii kaato- ja haudutusastiaksi laadukas teepressopannu. Tyyliin sopivia teeastioita ja valmistusvälineitä voi ostaa teehuoneiden nettikaupoista.

Tiivis purkki säilyttää aromit

Kuivat teelehdet imevät helposti kosteutta ja muita makuja, mikä pilaa kalliin juoman. Siksi tee pitää ehdottomasti säilyttää kuivassa paikassa suojassa auringolta. Laadukas ja tiivis säilytysrasia takaa parhaiten aromien säilymisen.

Teetä ei myöskään kannata pilata huonolla vedellä. Raikas ja puhdas vesi on hyvän teen perusaine. Eva Solon linjakkaat karahvit sopivat hyvin teehetkeen varatun lähdeveden säilyttämiseen.

Kauniita ja tilavia säilytysastioita löytyy esimerkiksi Hobby Hallin mallistoista. Suomalaista luontoa rakastava teenystävä voi säilöä lempijuomansa Saara Designin tyrninväriseen tai sammaleenvihreään metalliastiaan. Klassikkoja rakastava nostalgikko kätkee teeaarteensa Marimekon unikolla koristeltuihin peltirasioihin.

Kattauksella silmäniloa

Hillitty ja harkittu kattaus korostaa teenautintoa. Astiat voi valita teelaadun mukaan kiinalaiseen, englantilaiseen tai venäläiseen tyyliin. Mateen ystävä nauttii juoman oikeaoppisesti puukupista suodatinpillillä. Mate-kuppeja voi ostaa esimerkiksi Forsman Teen verkkokaupasta.

Rohkea lähtee kokeilemaan, miltä suomalainen teepöytä näyttäisi. Retroilija ja slaavilaisen tunnelman ystävä valitsee teepöytään Timo Sarpanevan klassiset Tsaikka-kuumalasit. Iittalan uusista mallistoista tyyliin sopivat myös Klaus Haapaniemen ja Heikki Orvolan Taika- ja Satumetsä-astiat.

Englantilaisen teehetken tunnelmaan sopivia sinivalkoisia, runsaskuvioisia posliinikuppeja sievine asetteineen löytyy isoäidin komerosta ja kirpputoreilta. Jos haluaa kattaa pöydälle upouuden astiaston, kannattaa katsastaa Pentikin uusi, viehkeän sinivalkoruutuinen Sara-astiasarja.

Tee kulttuuriteko

Tee on ollut keisarien ja rikkaiden kauppiaiden juoma Japanista Persiaan. Venäjällä on nautittu samovaarin hauduttamaa juomaa filigraaneilla koristelluista laseista samalla kun englantilaisten teepöydät ovat notkuneet leivonnaisista.

Teekulttuurin ei Suomessakaan tarvitse pysähtyä markettien pussiteehen, sillä suomalaiset teetalot maahantuovat hienoja teelaatuja ympäri maailmaa. Lisäksi pohjoismaiset sisustustalot tarjoavat kauniita kattaus- ja valmistusesineitä mieleenpainuviin teehetkiin. Pimeinä ja kylminä talvi-iltoina ei ole mitään miellyttävämpää, kuin nauttia kupponen kuumaa hyvässä seurassa.

Olisiko siis aika luoda oma teekulttuuri myös Suomeen? Edellytyksiä siihen ainakin olisi.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Suomen Elintarviketuonti Oy Nordqvist, Forsman Tee Oy, Mokkamestarit Oy, Saara Design Oy, Eva Solo, Iittala Group ja Hobby Hall

Lisätietoa hyvästä teestä: www.teenystavat.fi

Lue myös:

    Uusimmat