Arkkipiispa: Homoseksuaalisuus ei ole minkäänlainen synti

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo nopeaa muutosta kirkon julkiseen ihmiskuvaan, jotta homokeskustelun kaltaiset kriisit voitaisiin välttää. Homoseksuaalisuus on osa ihmisen identiteettiä eikä se ole minkäänlainen synti eikä eheytystä vaativa asia, sanoo arkkipiispa MTV3:n uutisten haastattelussa. Minkään ihmisryhmän syrjintää ei voida hyväksyä kirkossa.

Mäkinen ei kuitenkaan ole osoittamassa ovea homojen tuomitsijoille. Arkkipiispan mukaan hän ei voi kirkkoa yksin muuttaa, julkiset linjaukset tekee marraskuussa kokoontuva kirkolliskokous.

- Kyllä tämä on vakava paikka, jota en osannut ennakoida, huokaa tuore arkkipiispa.

Hänet valittiin tehtäväänsä viime maaliskuussa tiukan vaalin jälkeen. Mäkinen voitti vastaehdokkaansa, professori Miikka Ruokasen vain 11 äänen erolla. Arkkipiispan valitsi 1200 kirkon päättäjää.

Mäkinen on ajatusmaailmaltaan selvästi uudistavampi kuin vaalin hävinnyt Ruokanen.

Milloin muutos tulee?

Piispainkokous on jo päättänyt, että kirkon tulee hyväksyä homoseksuaaliset parisuhteet. Mäkinen olisi valmis siunaaman homoparit kirkossa, toistaiseksi piispat tyytyivät rukoushetkeen.

- Kirkon parlamentti, kirkolliskokous päättää, miten tässä asiassa jatketaan. Yksi ihminen ei asioita voi muuttaa, hymähtää Mäkinen.

Vuoteen 2012 istuvaa Kirkolliskokousta on pidetty konservatiivisempana joukkona kuin kirkkokansaa, joten on mahdollista, ettei kirkon viralliseen kantaan tule mitään muutosta arkkipiispan näkemyksistä huolimatta.

Mäkinen on jo ennen nyt riehuvaa homokeskustelua saanut kirkon vanhoillisten tuomiot niskaansa. Kirkon vaikutusvaltaiset teologit, mm. Timo Junkkaala ja Leif Nummela ovat leimanneet hänet harhaoppiseksi, jonka kanssa ei pitäisi olla tekemisissä.

- Missään tapauksessa ei tunnu hyvältä. Mutta kuljen kirkon perinnössä ja kirkon uskon pohjalta. Ja kirkko on minut tähän valinnut, Mäkinen sanoo.

Kristuksen rakkaus suvaitsee

- Jokaisen pitäisi nyt katsoa peiliin ja miettiä mitä kristillinen ihmisrakkaus oikeasti on. Kristuksen rakkaus olisi hyvä esimerkki, miettii arkkipiispa.

- Minua huolestuttavat mustavalkoiset näkemykset elämästä, että ikään kuin halutaan työntää toinen ihminen pois tästä ihmisen elämästä, Mäkinen filosofoi.

- Mutta ihmiskuva - ja sen myötä käsitys homoista muuttuu maailmassa myönteisempään suuntaan. Kirkko on aina muuttunut tällaisen kehityksen mukana, huomauttaa kirkon johtaja.

Pitäisikö sitten homoutta sairautena pitävien ja muiden fundamentalistien lähteä kirkosta?

- Ei, vastaa Mäkinen epäröimättä. En halua kenenkään eroavan kirkosta. Ja erityisesti haluan, että homojen puolustajat eivät lähtisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja