Arjen piristykseksi

1999 Chateau Réveillon 39,50 mk

"Pikku-chateau" -viinien perinne heräsi jälleen henkiin Suomessa. Chateau Réveillon ostettiin astiatavarana Ranskan Corbiéresista ja pullotettiin Primalcon tehtailla Rajamäellä. Kuin silloin ennen, 1980-luvulla viiniharrastuksensa aloittanut oitis muistelee.

Astiaviinit tuotiin yleensä Bordeauxista. Hintatason noustua astiaviinit joudutaan hankkimaan aatelismantujen sijaan eteläisestä Ranskasta. Myös Havistran taideviinien ideaa muutettiin samasta syystä: Ranskassa oli vaikea pysytellä jatkuvan hintainflaation vuoksi.

"Pikku-chateau" -ajattelutapa levisi alunperin Suomeen länsinaapurista. Periaatteessahan hyvää viiniä ei bulkkina juurikaan kaupata. Poikkeuksia ovat vain suurimmat ostajat, brittiläiset marketketjut ja pohjoismaiset monopoliyhtiöt. Ne pystyvät hankkimaan halpoja, mutta laadukkaita eriä ja myymään pullotteet kunnon hinta/laatu -suhteella. Alko ei tosin enää pullota EU:n kilpailusäädösten takia. Tehtävä on jäänyt Havistralle.

1999 Chateau Reveillon on väriltään punainen ja hieman kehittynyt. Pistävä tuoksu vaikuttaa kemialliselta, mutta se ei juurikaan häiritse. Keskitäyteläinen, kevyen notkea maku on tuoksua parempi. Viinissä on mukavat hapot, mutta se on myös suomalaiseen makuun helposti juotava.

Perinne elää periaatteidensa mukaisesti. Itse asiassa Réveillon on parempi ostos kuin Havistran liki kymppiä kalliimpi Chateau de Saint-Preignan. Viiniä voisi kokeilla suomalaisten perinneruokien kanssa, esimerkiksi maksakastikkeen tai lihapullien kera. Lasillinen viiniä piristää arkista ateriaa kummasti.

(Teksti: Pekka Suorsa)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja