Mainos

Ärhäkkä A-virus tulossa Suomeen talveksi

Suomalaiset joutuvat taistelemaan tulevan talven aikana kolmea eri influenssavirusta vastaan.

Yksi niistä on Helsingin Sanomien tietojen mukaan sikainfluenssavirus, jota on tavattu Suomessa jo kahtena edellisenä talvena.

Talveksi odotetaan myös A-virusta (H3N2), joka on kaatanut kansaa tänä vuonna kymmenissä maissa eteläisellä pallonpuoliskolla.

Parhaillaan tauti jyllää muun muassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Siellä epidemia alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään.

A-virus tarttuu helpommin pakkasella kuin leudolla säällä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorionjohtaja Thedi Zigler arvioi, että Suomeen epidemia saapuu kuitenkin tavalliseen aikaan joulu-tammikuussa.

A-virus aiheuttaa voimakkaamman epidemian ja vakavamman taudinkuvan kuin muut virukset.

- Jos influenssa on A-viruksen H3N2-alatyyppiä, se aiheuttaa tyypillisesti korkeaa kuumetta ja yskää. Joskus siitä voi tulla myös jälkitauteja. Lapsilla ne ovat usein välikorvatulehduksia. Aikuisilla jälkitauti voi olla keuhkoputken tulehdus tai jopa keuhkokuume.

A-virus tarttuu Ziglerin mukaan helpommin pakkasessa kuin leudolla säällä.

- Eläinkokeissa on osoitettu, että kylmä ilma edesauttaa viruksen leviämistä eläimestä toiseen. Todennäköisesti sama pätee myös ihmisissä. Kun talvella ollaan tietysti enemmän sisätiloissa ja lisäksi lähempänä toisiaan kuin muulloin, viruksen on helpompi löytää uusi uhri.

Zigler suosittelee tämänvuotista kausi-influenssarokotusta ainakin kaikille riskiryhmiin kuuluville. Heitä ovat muun muassa vanhukset, alle 3-vuotiaat lapset ja erilaisia kroonisia perustauteja sairastavat kuten diabeetikot, astmaatikot ja sydänsairaat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.