Mainos

Arafat: Itsemurhaiskut lopetettava

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kehotti tänään kansaansa lopettamaan aseellisen toiminnan israelilaisia vastaan. Israelia Arafat kehotti lopettamaan "raakalaismaisen sodan".

-Uudistan kehotukseni lopettaa kaikki aseellinen toiminta, erityisesti itsemurhaiskut, jotka olemme aina tuominneet, Arafat sanoi palestiinalaisten televisiossa. Arafat sanoi itsemurhaiskujen olevan vastoin palestiinalaisten kansallisia etuja.

Arafat lupasi myös, että iskuihin syyllistyneet otetaan kiinni ja että heitä rangaistaan.

Arafat syytti Israelia "raakalaismaisen sodan aloittamisesta" palestiinalaishallintoa vastaan ja kehotti Israelia palaamaan neuvottelupöytään. Arafat tähdensi, että neuvottelut ovat ainoa keino ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen selkkaus.

Arafat sanoi palestiinalaishallinnon jo julistaneen laittomiksi "ryhmät, jotka tekevät terroritekoja".

Palestiinalaisviranomaiset sulkivat viikonloppuna 33 Hamasin ja Jihadin toimistoa. Myös äärijärjestöjen salaiset asetehtaat etsitään ja suljetaan.

Arafatia on painostettu kansainvälisesti panemaan kuriin ääriainekset, jotka ovat tehneet itsemurhaiskuja Israelia vastaan. Palestiinalaiset ovat yhä sitoutuneita amerikkalaisten välityksellä neuvoteltuun tulitaukoon, vaikka Israel on käytännöllisesti katsoen julistanut sodan palestiinalaisille, jatkoi Arafat.

Arafat toisti myös vaatimuksen itsenäisestä Palestiinan valtiosta, jonka pääkaupunkina olisi Israeliin rajoittuva Jerusalem.

Israel: Sanat teoiksi

Israelin pääministerin Ariel Sharonin edustaja arvioi Arafatin puhetta sanomalla, että nyt jää nähtäväksi, toteuttaako Arafat sanansa tekoina. Sharonin edustaja Raanan Gissin tähdensi, että Arafatin on tehtävä pidätyksiä pysäyttääkseen terroristit, jotka ovat jo matkalla tekemään terroritekoja Jerusalemissa, Haifassa ja Beershebassa. Israel katkaisi neuvotteluyhteyden Arafatiin torstaina.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 16.12.2001)

Suuri kysymys kuuluu: pystyykö Jasser Arafat toteuttamaan lupauksensa ja pidättelemään ääriryhmiä.

reaktioista Arafatin puheeseen (Kymmenen uutiset 16.12.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.